2009

Pořadí
Jméno koně,
stáří, barva, pohlaví
Původ
Majitel
Jezdec
Trenér
1 TIUMEN(POL) 8l.hnědák,val. Beaconsfield(GB)-Toskanella(POL) Köi Dent ž. Josef Váňa st. Váňa st. Josef
2 SIXTEEN(FR)
9l.bělka
Rainbows for Life(CAN)-Semantica(FR) Jaroslav Bouček Buc-Film ž. Josef Bartoš Váňa st. Josef
3 NUMERO DUE(POL) 8l.ryzák,val. Jape(USA)-Numata(POL) Vasury Kolesa ž. Jiří Kousek Holčák Radek
4 MANDARINO 9l.tm.hnědák,val. Bin Shaddad(USA)-Měsť(SU) EŽ Praha a.s. ž. Jaroslav Myška Popelka Stanislav
5 POCCI(GER)
9l.ryzák
Lomitas(GB)-Potenza(GER) Rennstall Darboven Jan Korpas Váňa st. Josef
6 JUNG(POL) 9l.tm.hnědák,val. Alywar(USA)-Jurata(POL) Jan Červenka ž. Bohuslav Mátl Baštová Pavlína
7 SUPER LORD(IRE) 11l.tm.hnědák, val. Mister Lord(USA)-Daisy´s Dream(GB) The Wishful Partnership ž. Jan Faltejsek Smith Graham
8 JUFUL TENNIS(FR) 12l.tm.hnědák,val. Useful(FR)-Miss Tennisa(FR) JP Senechal ž. Fernand de Oliveira Cottin Francois-Marie
9 LAKREG
9l.hnědák,val.
Regulus-Lakonka M&T Bell-Metal Martin Liška Seménka Zdeněk
10 PROFIL
9l.hnědák
Sharp End(GB)-Punkva Mikrop Čebín-Sunnyfarm ž. Michal Köhl Janda Jiří
11 TOMIS
8l.hnědák,pol.
Manhattan Project(GB)-Tereza Jantar Bruntál ž. Pavel Kašný Novák Antonín
12 MARATH
9l.hnědák,val.
Gay Devil(GB)-Marathonia(FR) Swiss Fans-Kinský ž. Paul Francis Hamblin Kinský Pavel
13 MR LAND 10l.hnědák,val. Friedland(USA)-Miss Mana(IRE) KOTERO Pavel Složil st. Složil Pavel
14 DERBY SHARP  9l.hnědák,val. Sharp End(GB)-Diftera Ema a Milan Josef Sovka Holčák Radek
15 RED DANCER(FR) 13l.hnědák,val. Red Paradise(IRE)-Majestic Dancer(FR) Wrbna Racing Raffaele Romano Olehla Čestmír
16 MR BIG(IRE)  8l.ryzák,val. Eurobus(GB)-All A Struggle(IRE) Mark Hunter & Hugh Villiers ž. Noel Fehily Mann Charlie J.
17 ROOSEVELT(GER) 11l.bělouš,val. Neshad(USA)-Reine Rouge (GER) Stáj Hřebčín Albertovec ž. Thomas Boyer Holčák František
18 IL EN REVE(FR) 11l.hnědák,val. Denham Red(FR)-Itaparica(FR) Cavan Developments Bloodstock ž. Kenneth Whelan McKiernan Oliver
Z DEL SOLE(POL)  7l.hnědák,val. Who Knows(IRE)-Delgada(POL) Javor žk. Josef Váňa ml. Váňa st. Josef
Z SHIRLEY(POL) 8l.tm.hnědka Royal Court(IRE)-Susy(POL) Stáj Hřebčín Albertovec ž. Marek Stromský Holčák Radek
PN HIRSCH 13l.hnědák,val. Favoured Nations(IRE)-Hevera EŽ Praha a.s. ž. Dušan Andrés Popelka Stanislav
ZN LUCKY NELLERIE(FR) 10l.ryzák,val. Grand Tresor(FR)-British Nellerie(FR) The DPRP Nellerie Partnership ž. Keith Mercer Murphy Ferdy
ZN LIRAIN
8l.ryzák,val.
Rainbows for Life(CAN)-Licitace H&H Hrudka Jaromír Hrudka 2 Hrudka st. Jaromír
ZN MONTGOMERY 9l.tm.hnědák, val. Manhattan Project(GB)-Mewerica Viktorie-UH Petr Tůma Škrášková Alena
ZN LUCKY LUK(FR) 10l.hnědák,val. Lights Out(FR)-Citronelle li(FR) Mrs. E.A. Kellar ž. Jason Maguire Bailey Kim

Nestartovali: RUBÍN
Čas: 09:19,56, Mezičasy: ()
Výrok: JISTĚ 3 1/2-5-9-5-11-15-17-hlava-nos-kr.hlava-kr.hlava-3 3/4-2-1 1/2-daleko-9-17
Majitel: Köi Dent, Trenér: Váňa st. Josef, Chov: SK Moszna

Průběh závodu

  • Na start 119. Velké pardubické České pojišťovny se v neděli 11. října postavilo pětadvacet koní a jezdců, což je maximálně přípustný současný limit. Byl to třetí nejvyšší počet v historii, předtím v roce 1967 startovalo ještě o jednoho účastníka více a rekordní byl rok jubilejního stého ročníku, kdy na trať vyrazilo 29 startujících.
  • Největšími favority byli dvojnásobná vítězka SIXTEEN(ž.Bartoš), spolehlivý MANDARINO(ž.Myška), vítězové jarních kvalifikačních dostihů TOMIS(ž.Kašný) a PROFIL(ž.Köhl) a DEL SOLE(žk.Váňa J.,ml.). S velkou šancí na úspěch šli do dostihu také NUMERO DUE(ž.Kousek), POCCI(ž.Korpas) a pro překvapení zde byli LAKREG(Liška),
  • MR LAND(Složil) a před rokem nečekaně druhý HIRSCH(ž.Andrés). Od zahraničních koní se čekalo, že by některý tak jako každoročně mohl bojovat v popředí, který to ale bude, nikdo netušil.
  • Po startu se celé pole vydalo na trať za vedení RED DANCERA, s ním cválali na špici NUMERO DUE, DERBY SHARP, JUNG, MANDARINO, čelo si kontrolovala SIXTEEN.
  • Taxis skákali jako první RED DANCER, NUMERO DUE, JUNG a SIXTEEN. Došlo zde k jedinému pádu a tím postiženým byl HIRSCH, pro kterého dostih skončil.
  • Přes Irskou lavici šli jako první RED DANCER a anglický LUCKY NELLERIE, ten šel pak do čela, což se mu asi stalo osudným. Popkovický skok se mu evidentně nezamlouval, vybočil doprava, ztratil svého jezdce a utekl.
  • Na Malých zahrádkách byla na špici stále skupinka RED DANCER, DERBY SHARP, JUNG, SIXTEEN a NUMERO DUE a mnoho se nezměnilo, ani když koně šli přes náměstí, v popředí byli vidět i TOMIS a anglický SUPER LORD.
  • Takto koně překonávali další skoky, kupodivu až na konci pole se drželi PROFIL a LAKREG a také LIRAIN, který po překonání Kamenné zdi začal pomalu ztrácet kontakt s ostatními. Mezitím ještě na Dropu ztratil jezdce anglický LUCKY LUK.
  • Obávaný Hadí příkop nedělal nikomu problém a na Velký vodní příkop točil jako první DERBY SHARP, sledován RED DANCEREM, NUMERO DUEM a SIXTEEN. Na doskoku si zde zlomila levou přední nohu do té doby solidně jdoucí SHIRLEY.
  • Přes Velké zahrádky a za lesík cválala vedoucí skupinka již společně s POCCIM a TIUMENEM, kteří se mírně posunuli do popředí. Velký anglický skok skákal jako první NUMERO DUE, těsně sledován RED DANCEREM, POCCIM, SIXTEEN, JUNGEM, TIUMENEM a DERBY SHARPEM. Vyčerpaný LIRAIN zde již ztrácel mnoho desítek délek a svoji pouť zakončil na Havlově skoku, kde po problematickém doskoku ztratil svého jezdce.
  • Po „Havláku“ na travnatý okruh točil jako první POCCI, který zde podběhl NUMERA DUE, za nimi pak byla SIXTEEN, TIUMEN a RED DANCER. Vpřed se tlačili i další favorité, především MANDARINO, byli tam i JUNG, SUPER LORD, MR LAND, TOMIS a zezadu se marně snažil dostat dopředu PROFIL.
  • Předposlední překážku skákali jako první POCCI a NUMERO DUE, několik málo délek za nimi byli vedle sebe SIXTEEN a TIUMEN. Poslední jmenovaný šel ještě před zatáčkou do cílové rovinky před favorizovanou bělku. Jezdce na předposledním skoku ztratil MONTGOMERY a ještě před ním mladý Váňa zadržel svého DEL SOLE.
  • Do cílové rovinky zatočil jako první POCCI a vypadal v tu chvíli velmi dobře. Vedle něho byl NUMERO DUE a již také TIUMEN. SIXTEEN cválala na poslední skok jako čtvrtá a zdálo se, že nemá sil na svůj obvyklý útok.
  • TIUMEN skočil ideálně poslední překážku a nasadil ke skvělému finiši. Brzy bylo o vítězi rozhodnuto a TIUMEN v sedle s jezdeckou legendou dostihu, žokejem Josefem Váňou, proběhl za nadšeného jásotu tribun cílem jako první, jistě o tři a půl délky před SIXTEEN, která přece jen posbírala síly na závěrečný úder a odsunula na třetí místo celý dostih skvěle jdoucího NUMERO DUE. Výborný POCCI v závěru neodolal útoku MANDARINA a skončil pátý.
  • Trojice JUNG, anglický SUPER LORD a francouzský JUFUL TENNIS pak proběhla cílem v dalším pořadí a i jejich výkon zaslouží uznání. Ostatní pak pomalu probíhali cílem takřka pohromadě a je jedno, na které příčce jsou klasifikovaní, neboť již nebojovali a spokojili se s dokončením dostihu.
  • Dostih dokončilo osmnáct koní, což je nový rekord, předtím v roce 1957 došlo do cíle o čtyři méně.
  • Vítězný TIUMEN se žokejem Josefem Váňou vyběhl čas 9:19,56 minuty. Je to šestý nejlepší čas vítěze v historii dostihu. Pro stáj Köi Dent, majitele pana Ivo Köhlera, to bylo první vítězství v dostihu, když předtím dosáhli v roce 2004 druhého místa s Retrieverem.

Josef Váňa jako jezdec zvítězil pošesté a jako trenér posedmé. Obdivuhodná bilance. Byla to možná nejhezčí Velká pardubická v celé její historii. Bylo úchvatné sledovat, jak se početné pole valí tratí jako lavina, s minimálním množstvím pádů a emotivní závěr dostihu pak všechno gradoval. Skvělé výkony podalo prvních šest umístěných koní, ale i veterán RED DANCER, skvělý tempař DERBY SHARP a ze zahraničních nakonec nejlepší Angličan SUPER LORD a francouzský polokrevník JUFUL TENNIS. Naopak trochu více se čekalo od TOMISE a PROFILA, zvláště poslední jmenovaný nebyl celý dostih prakticky nikde. DEL SOLE ukázal, že takovýto dostih je pro něho asi příliš dlouhý.

Je zajímavé, že s TIUMENEM se na nejvyšší příčky až tolik nepočítalo, ale podle výsledků je to do určité míry pochopitelné. Je to jistě kůň vysoké překážkové třídy, je spolehlivý a má velmi dobré výsledky, ale tak trochu nenápadné, vždy se našli koně, kteří jej porazili. Za svoji překážkovou kariéru vyhrál jako čtyřletý dva dostihy přes proutěné překážky a loni jedinou steeplechase IV.kategorie.

Žokej Josefa Váňa umí Velkou jezdit jako nikdo jiný, jeho zkušenostem nemůže nikdo konkurovat, ale musí samozřejmě sedět na koni, který na to má. Předchozí Velká se mu s Juventusem příliš nepovedla, všechno si vrchovatou měrou vynahradil v roce 2009. Za rok se poběží jubilejní 120. ročník Velké pardubické. Bylo by hezké, kdyby jsme jej na startu opět viděli. Zatím neřekl ne a vyslovil jistou naději. Snad bude fit a nic tomu nebude stát v cestě. Ostatně, šestka je takové hloupé číslo, musí vyhrát ještě jednou.