2015

poř.jméno koně, stáří, barva, pohlavípůvodjezdectrenér
DNIKAS, 10, hnědák, val.Scater(POL)-Nika ž. Marek StromskýPopelka Stanislav
1.RIBELINO(FR), 7, hnědák, val.Truth Or Dare(GB)-Rilabella(FR)ž. Pavel KašnýKovář Stanislav
2.ZARIF(IRE), 8, ryzák, val.Observatory(USA)-Zariliya(IRE) ž. Josef BartošVáňa st. Josef
3.UNIVERSE OF GRACIE(GER), 10, hnědák, val.Pentire(GB)-Ulanowa(GER)ž. Jan FaltejsekKousek Jiří
4.RABBIT WELL(GB), 9, ryzák, val.Dream Well(FR)-Celinda(FR)ž. Josef Váňa ml.Váňa st. Josef
5.KASIM, 10, hnědák, val.Magnus(POL)-Kasira ž. Marcel NovákKejzlar Přemek
6.LORAIN, 8, ryzák, val.Rainbows For Life(CAN)-Lodgia(IRE) ž. Jaroslav MyškaMyšková Štěpánka
7.MODENA, 8, hnědka, klisnaJape(USA)-Měsť(SU) ž. Dušan AndrésPopelka Stanislav
8.TEMPLÁŘ, 8, hnědák, val.Varadero-Tereziež. Kevin GuignonNovák Antonín
9.PASQUINI ROUGE(FR), 7, hnědák, val.Passing Sale(FR)-Scevollia(FR) ž. Jordan DucheneQuinton Patrice
10.KLAUS(POL), 10, tm. hnědák, val.Jape(USA)-Klara(POL)ž. Raffaele RomanoOlehla Čestmír, MVDr.
ZHIPO JAPE, 9, tm. hnědák, val.Jape(USA)-Hipozetta(POL)Petr TůmaVáňa st. Josef
ZORIX, 8, hnědák, val.Mill Pond(FR)-Orega Vlastislav KorytářHoráková Lenka
PNAL JAZ, 9, ryzák, val.Moonjaz(GB)-Arani(SWI) ž. Josef SovkaBlecha Jan
PNAMARAGON, 10, hnědák, val.Rainbows For Life(CAN)-AmadaraMartin LiškaPoles Pavel
PNNEBRIUS(POL), 7, ryzák, val.Belenus(GER)-Nobila(POL)Jakub KocmanSůrová Pavlína
PNPARETO, 8, ryzák, val.Rainbows For Life(CAN)-Půlnoc Matej RigoOlehla Čestmír, MVDr.
PNPEINTRE ABSTRAIT(IRE), 9, ryzák, val.Peintre Celebre(USA)-Prairie Runner(IRE) ž. Cevin ChanHolčák Radek
PNSHERARDO, 11, hnědák, val.Security Risk(USA)-Shercana Lukáš SloupSyslová Lenka
PNSOKOL(CAN), 8, bělouš, val.Perfect Soul(IRE)-Silver Nithi(CAN)Thomas GarnerLisek Michal
ZNGAUNER DANON(GER), 9, tm. hnědák, val.Royal Dragon(USA)-Gaunerin(GER) Sertash FerhanovHolčák František
ZNTER MILL, 9, bělouš, val.Mill Pond(FR)-Terezie Ondřej VelekNovák Antonín

Čas: 08:55,29, Mezičasy:
Výrok: JISTĚ-(3 3/4)-3 1/2-2 1/2-5-6-1 1/2-10-6-3 1/4-3
Majitel: Lokotrans, Trenér: Kovář Stanislav, Chov: Morier Y.

Nikas, ž. Marek Stromský

125. ročník Velké pardubické měl dva vítěze. V den jeho konání se radoval realizační tým kolem desetiletého Nikase. O několik týdnů později ale přišla zpráva, že u Nikase byla provedena antidopingová zkouška s pozitivním výsledkem. Ukázalo se, že nešlo o úmyslný doping (látky se do těla dostaly kontaminovaným krmivem) a že množství nemělo vliv na výkon koně. Dostihový řád je ale neúprosný. Následovala diskvalifikace a na pozici vítěze Velké pardubické se posunul Ribelino. Posléze došlo i k mimosoudnímu vyrovnání výrobce krmiva s majitelem koně.

V sedle Nikase byl žokej Marek Stromský, který už pocit vítězství ve Velké pardubické sice zaznamenal v roce 2008, ale i tehdy byl s běloušem Amant Grisem diskvalifikován kvůli neobjetí točného bodu. Výsledný čas s Nikasem ve 125. Velké pardubické s Českou pojišťovnou byl navíc novým rekordem dráhy, který doposud držela Sixteen (8:58,49). Nikas se Stromským tento rekord o tři vteřiny překonali (8:55,29). Nutno ovšem podotknout, že letošní ročník byl extrémně rychlý – pět prvních koní zaběhlo čas pod 9 minut, čtyři z nich překonali čas Sixteen. Ribelino dostih zaběhl za 8:56,01.

Ribelino, ž. Pavel Kašný

Sedmiletý Ribelino vedený žokejem Pavlem Kašným byl černým koněm dostihu. Pro Kašného bylo původně druhé místo vůbec nejlepším umístěním v tomto dostihu. Doposud byl nejlépe třetí v roce 2007 v sedle Elišky Přemyslovny. Favorizovaní Zarif, Universe of Gracie a Rabbit Well se v tomto pořadí seřadili za touto dvojicí. Všichni měli v sedle tuzemskou žokejskou špičku – Josefa Bartoše, Jana Faltejska a Josefa Váňu ml.

Téměř celý dostih připomínal předchozí ročníky, protože žokej Jan Faltejsek opět udával tempo – jak byl v předchozích třech letech zvyklý v sedle klisny Orphee des Blins. Tentokrát seděl v sedle druhého favorita Universe of Gracie. Desetiletý člen stáje Bors Břeclav zvolil slušný kvapík, díky kterému se na Taxisův příkop najíždělo ve vysoké rychlosti. Záludná překážka zastavila dva účastníky – Nebriuse a Pareta. Své pověsti dostál i letos Popkovický skok, při jehož překonávání došlo k nepříjemné kolizi vloni druhého Al Jaze. Pole koní postupně začalo řídnout. Ze dvaadvaceti startujicích dokončilo jedenáct koní, s nástrahami pardubické dráhy si neporadili také Amaragon, Peintre Abstrait, Gauner Danon, Sokol, Sherardo a Terr Mill, zastaveni byli Hipo Jape a Orix.

Universe of Gracie stále diktoval tempo. Situace se začala měnit po absolvování Anglického skoku, kdy se na Universe of Gracie dotáhli Ribelino a Zarif. Zezadu se navíc blížil favorit Rabbit Well. Když vedoucí skupina překonávala Velký Havlův skok, byl v ní už také Nikas, který pod Markem Stromským působil celý dostih velmi nenápadně. V závěrečném oblouku však dokázal akcelerovat a na poslední proutěnou překážku už šel jako jasný lídr. V cílové rovině se Nikase ještě pokoušel ohrozit Ribelino s Pavlem Kašným, ale na víc než 3 a 3/4 délky se přiblížit nedokázal. Za zmíněnou dvojicí už se seřadili favorité – Zarif, Universe of Gracie a Rabbit Well. Pro šestou dotaci si po sympatickém výkonu došel spolehlivý Kasim. Sedmý dokončil spokojený žokej Jaroslav Myška na „svém“ koni Lorain, za nimi pak Modena, Templář, francouzský Pasquini Rouge a Klaus.

V sedlech se představilo celkem sedm zahraničních jezdců, včetně několikanásobného italského šampiona Raffaele Romana.

RÁMCOVÝ PROGRAM

Také v rámcových dostizích se zrodilo několik zajímavostí. Třeba Cenu Vltavy vyhrála v historii tohoto dostihu teprve druhá žena – Barbora Málková. Tou první byla v roce 2005 Lucie Baluchová s ryzkou Ligretou. Barbora byla v sedle Charme Looka, kterého připravuje trenérka Martina Růžičková. Charme Look předvedl sílu, rychlost i vytrvalost. Diktoval tempo od začátku do konce.

V Poplerově memoriálu dosáhl čistého hattricku jedenáctiletý Shaman. V sedle měl místo zraněného Lukáše Matuského žokeje Josefa Váňu ml. a i tohle spojení fungovalo. Shaman ze stáje K-K Metal, připravovaný Radkem Holčákem, ukázal svůj mohutný finiš po absolvování poslední proutěné překážky a nechal své soupeře o tři a půl délky za sebou.

Obhajoval i Čáriray, a to v Křišťálovém poháru. Ten se tentokrát běžel už v sobotu, ale osmiletému hnědákovi to nijak nevadilo. Poprvé zvítězil v roce 2012 s Petrem Tůmou, letos do jeho sedla trenér Stanislav Popelka angažoval žokeje Dušana Andrése.



Nedělní dostihový mítink sledovalo přímo na závodišti 27 a půl tisíce diváků. Je to pokles o přibližně dva a půl tisíce diváků oproti loňskému rekordnímu roku. Přesto byly vstupenky k sezení vyprodány už v září. Diváky neodradilo ani počasí, které bylo nejchladnější za posledních patnáct let. U televizních obrazovek přenos sledovalo na 1,7 milionů diváků. Statistiky na mediamania.cz ukazují, že v době startu Velké pardubické program ČT Sport sledovalo 659 tisíc diváků, na ČT1 si vrchol mítinku nenechalo ujít 1, 041 tisíc fanoušků. Diváci prosázeli 5,8 milionů korun, z toho většinu peněz vsadili přímo na závodišti. V hlavním dostihu nejvíce tipovali favority, tedy Rabbit Wella, Universe of Gracie a Zarifa. Pořadí prvních tří koní v cíli se podařilo uhodnout jednomu sázejícímu, za 50 vsazených korun bral 60 785 korun.