2017

pořadíjméno koně, stáří, barva, pohlavípůvodjezdectrenér
1.NO TIME TO LOSE(GB), 8, hnědák, val.Authorized(IRE)-Ballymore Celebre(IRE) ž. Jan KratochvílVáňa st. Josef
2.URGENT DE GREGAINE(FR), 9 A 1/2, hnědák, val.Truth Or Dare(GB)-Hispanie(FR) ž. Felix de GilesClayeux Emmanuel
3.DELIGHT MY FIRE(FR), 7, tm. hnědka, klisnaWay Of Light(USA)-Darmagi(IRE) ž. Niklas LovénBodlák Radim
4.ZARIF(IRE), 10, ryzák, val.Observatory(USA)-Zariliya(IRE) ž. Josef BartošVáňa st. Josef
5.ANGE GUARDIAN(GER), 9, hnědák, val.Banyumanik(IRE)-Ariosa(GER) ž. Josef Váňa ml.Váňa st. Josef
6.UNIVERSE OF GRACIE(GER), 12, hnědák, val.Pentire(GB)-Ulanowa(GER) ž. Jiří KousekPopelka Stanislav
7.BRIDGEUR(FR), 6 A 1/2, ryzák, val.Vendangeur(IRE)-Elbe(FR) ž. Jaroslav MyškaMyšková Štěpánka
8.KASIM, 12, hnědák, val.Magnus(POL)-Kasira ž. Marcel NovákKejzlar Přemek
ZELDORADO(GER), 10, tm. hnědák, val.Noroit(GER)-Exotic Queen(GER)Rostislav BenšWernerová Karolína
ZMAUGLÍ, 11, hnědák, val.Magnus(POL)-Mono Zonaž. Martin LiškaSlabý Petr
ZNIKAS, 12, hnědák, val.Scater(POL)-NikaPetr TůmaOlehla Čestmír
ZTER MILL, 11 A 1/2, bělouš, val.Mill Pond(FR)-TerezieJan OdložilNovák Antonín
ZVAL DE GUYE(FR), 8 A 1/2, hnědák, val.Assessor(IRE)-Juliana De Guye(FR) Jan DerychKovář Stanislav
ZNPARETO, 10, ryzák, val.Rainbows For Life(CAN)-Půlnoc Pavel Složil ml.Poles Pavel
PNSONGE D`ESTRUVAL(FR), 11 A 1/2, hnědák, val.Khalkevi(IRE)-Kermesse D`Estruval(FR) ž. Colm McCormackMacaire Guillaume
PNTEMPLÁŘ, 10 A 1/2, hnědák, val.Varadero-Tereziež. Kevin GuignonNovák Antonín
ZPOWER ZAR(GER), 8, hnědák, val.Desert Prince(IRE)-Power Queen(IRE)Sertash FerhanovVáňa st. Josef
ZSIXTYSEVEN, 8, hnědák, val.Rainbows For Life(CAN)-Semantica(FR) Lukáš SloupJirátová Petra
ZCHARME LOOK, 10, tm. hnědák, val.Look Honey(IRE)-Charmainež. Marek StromskýRůžičková Martina

Nestartovali: VIRTUS D`ESTRUVAL(FR)
Čas: 09:39,98, Mezičasy:
Výrok: JISTĚ-1 1/2-8-16-11-7-daleko-daleko
Majitel: DS Paragan, Trenér: Váňa st. Josef, Chov: Carmel Stud


V těžkém terénu se zrodilo šťastné vítězství. Do listiny vítězů se zapsal šestadvacetiletý žokej Jan Kratochvíl s osmiletým hnědákem No Time To Lose. Společně udělali radost Josefu Váňovi staršímu, pro kterého to je jubilejní desáté trenérské vítězství v legendárním dostihu. Kromě šťastného vítěze se na tabuli umístili ještě další dva koně „Váňovců“.

Na startovní listině figurovalo dvacet jmen – třináct plnokrevných a sedm polokrevných koní. Hned tři zástupce tu měly stáje z Francie. Celou pětinu koní (4) posílal do dostihu legendární žokej a trenér Josef Váňa. Startovní čísla slavnostně vylosoval čtyřnásobný vítěz Velké pardubické Václav Chaloupka.

Do 127. Velké pardubické s Českou pojišťovnou nakonec odskočilo pouze devatenáct koní. Francouzský reprezentant Virtus d´Estruval byl realizačním týmem škrtnutý poté, co zdravotní komplikace neumožnily startovat čtyřnásobnému vítězi Velké pardubické Janu Faltejskovi.

Devatenáctičlenné startovní pole poprvé prořídlo na Taxisově příkopu, kde pád potkal Templáře (Kevin Guignon) a svého jezdce ztratil Pareto (Pavel Složil ml.). Na Irské lavici pak skončily naděje dalšího z francouzských koní Songe d´Estruval.

Po deštivém období byla dráha měkká a náročné podmínky se projevovaly i na průběhu dostihu. Ten velmi dlouhou dobu vodil nejmladší účastník na startu Bridguer (Jaroslav Myška). V průběhu dostihu jezdci postupně zastavovali své koně, už v samotném závěru dostihu se pro zadržení rozhodl také Marek Stromský v sedle obhájce vítězství z roku 2016 Charme Looka.

Velkou sílu prokazoval třetí z francouzských koní Urgent de Gregaine v sedle s britským jezdcem Felixem de Giles. Už to vypadalo na jejich jasné vítězství, když neuvěřitelně zrychlil jeden ze čtveřice koní Josefa Váni NO TIME TO LOSE a s žokejem Janem Kratochvílem nakonec kolem cílové podkovy proběhl jako první. Za ním dokončili Urgent de Gregaine, klisna Delight My Fire (Niklas Lovén), další z Váňových koní Zarif (Josef Bartoš) a Ange Guardian (Josef Váňa ml.) a za nimi ještě Universe of Gracie (Jiří Kousek), Bridgeur (Jaroslav Myška) a Kasim (Marcel Novák). Ostatní nedokončili.

Zastaven byl také Nikas, diskvalifikovaný vítěz Velké pardubické 2015, pro kterého to byl poslední start před odchodem z aktivní dostihového kariéry. V jeho sedle byl Petr Tůma, který vystřídal „smolaře“ Lukáše Matuského. Start ve vrcholu české překážkové sezony mu už potřetí za sebou znemožnilo zranění z rámcových dostihů.

Vítězný čas No Time To Lose byl 09:39,98. Pro žokeje Jana Kratochvíla to bylo první vítězství ve Velké pardubické, Josef Váňa si připsal jubilejní desátý trenérský triumf. No Time To Lose je připravován pro DS Paragan.

RÁMCOVÝ PROGRAM

Nejen 127. Velká pardubická s Českou pojišťovnou, ale i rámcový program plný prestižních dostihů nabídl napínavé finiše a cenná vítězství. Dařilo se Josefu Bartoši a Marcelu Novákovi, kteří oba zvítězili dvakrát. Dva trenérské úspěchy si zapsal Stanislav Popelka. A to i v nejprestižnějším dostihu z rámcového programu v Ceně VCES a.s. – Ceně Labe. Vyhrávalo se stylem start-cíl.

Ceně Labe na 5200 metrů zvítězil Vicody, kterého Stanislav Popelka připravil pro žokeje Josefa Bartoše. Vicody si lehké vítězství připsal i přes velkou chybu na Hadím příkopu. Propadl se až na konec startovního pole, ale ztrátu postupně umazával a na travnatý ovál už vbíhal jako první. „Naštěstí to Pepa useděl. Překvapilo mě, že Vicody dokázal ještě vzpamatovat,“ přiznal trenér Popelka, který má s Vicodym stejné plány jako kdysi s Nikasem a Modenou, se kterými také uspěl v Ceně Labe. „Budeme ho směřovat do Velké pardubické,“ prozradil Popelka.

Velmi dobře se v dostihu ukázal francouzský účastník Art And Co s žokejem Felixem de Giles. Měl ale problém při překonávání Irské lavice a nakonec do cíle došel „až“ třetí. Předstihl jej Tzigane du Berlais. Čtvrtou příčku vybojoval Wild Danger, za ním se umístil Stretton. Dostih dokončili ještě Sisi Merble, Mlýn, Florendo a Floridas. Renard Argenté do cíle nedošel.

Program dostihového odpoledne otevřena Cena firmy Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. – Cena Jana Kašpara. V dostihu na 4400 metrů pro pětileté potvrdil svou roli favorita Player. Sice udělal chybu téměř v závěru dostihu, přesto měl dostatek sil na vítězství. V jeho sedle byl Marcel Novák. „Dráha je hluboká, nevěděli jsme, co to s ním udělá. Ale dokázal to zvládnout i s chybami,“ řekl Marcel Novák, aktuálně vedoucí muž překážkového šampionátu. Za Playerem doběhli Mahony, Modřín, Delifo a Manol. Dokončili i Gibb´s Beach, Čerokéz a Ledo.

Druhým bodem programu byla Cena Pivovarů Staropramen – Cena Laty Brandisové pro čtyřleté a starší klisny. S naprostým přehledem v ní zvítězila stejně jako v předchozích dvou pardubických startech Izynka, kterou dostihem vedl žokej Lukáš Matuský. Izynku po dostihu dokonce přirovnal k vítězce Velké pardubické.  „Myslím, že by to mohla být Registana číslo dva,“ prohlásil. S Izynkou chvíli držela krok nakonec druhá Silk před Dunátou, Vivienne Of Gracie a Lady Bach. Dokončila ještě Carmina.

Cena portálu Česko – země příběhů a Cena ČASCH nabídla v poslední době úspěšnou taktiku start – cíl. Tentokrát ji využil Medic s žokejem Martinem Liškou v sedle. V cíli se jim snažila přiblížit favoritka Nancy. Za touto dvojicí se umístili Kornelius, String a Changing Guard. Randy a Imphal byli zadrženi.

Taktika start – cíl se vyplatila i v následujícím dostihu – Ceně za podpory společnosti Paragan s.r.o. Využil ji Marcel Novák v sedle Kindly Boye. Průběh dostihu poznamenal hromadný pád už na druhé překážce, která znamenala stopku pro žokeje Lukáše Matuského v dalším dostihovém programu. Kindly Boy zvítězil velmi lehce, za ním se umístili Canton a Avec Charme. Ostatní se do cíle nepodívali.

Na těžké půdě potkal hromadný pád také účastníky Ceny hejtmana Pardubického kraje – Ceny Vltavy. Vítězně se v něm prosadil Mirax s žokejem Jaroslavem Myškou. A jak jinak, než taktikou start – cíl. Největším Miraxovým soupeřem byl Marcus Aurelius, který dokončil druhý před Waikitou, Celadonem a Nickem.

V Poplerově memoriálu skupiny Profireal Group se stylem start-cíl prosadila outsiderka Loire. K vítězství ji opět dovedl jezdecko-trenérský tandem Bartoš – Popelka. Po třech škrtech do dostihu odskočilo pět koní, mezi kterými se pozornost obracela zejména k Theophilovi. Ten ale chyboval a stejně jako v loňském roce proběhl kolem cílové podkovy druhý. Za ním se umístili Tarant, Starbuck a Step Dancer.