2014

poř.jméno koněpůvodjezdectrenér
1.ORPHEE DES BLINS(FR), 12 A 1/2, hnědka, klisnaLute Antique(FR)-Ving`S Road(FR) ž. Jan FaltejsekWroblewski Grzegorz
2.AL JAZ, 8, ryzák, val.Moonjaz(GB)-Arani(SWI)ž. Josef SovkaBlecha Jan
3.KLAUS(POL), 9, tm. hnědák, val.Jape(USA)-Klara(POL)ž. Jaroslav MyškaOlehla Čestmír
4.UNIVERSE OF GRACIE(GER), 9, hnědák, val.Pentire(GB)-Ulanowa(GER) ž. Jiří KousekKousek Jiří
5.KASIM, 9, hnědák, val.Magnus(POL)-Kasiraž. Marcel NovákKejzlar Přemek
6.ZARIF(IRE), 7, ryzák, val.Observatory(USA)-Zariliya(IRE) ž. Marek StromskýVáňa st. Josef
7.TREZOR(POL), 10, tm. hnědák, val.In Camera(IRE)-Trebia(POL) Ondřej VelekKabelková Hana
8.GAUNER DANON(GER), 8, tm. hnědák, val.Royal Dragon(USA)-Gaunerin(GER) Jan KratochvílHolčák František
9.SHERARDO, 10, hnědák, val.Security Risk(USA)-ShercanaMichal KubíkSyslová Lenka
10.PARETO, 7, ryzák, val.Rainbows For Life(CAN)-Půlnoc ž. Thomas BoyerOlehla Čestmír
11.SOROS(POL), 8, hnědák, val.Ecosse(FR)-Sordina(POL) ž. Josef Váňa ml.Váňa st. Josef
12.SISI MERBLE, 6, hnědka, klisnaDark Marble(GB)-Sisi(GB) Jakub KocmanHrudka ml. Jaromír
13.CARDAM(FR), 10, hnědák, val.Sleeping Car(FR)-Cybelle Dame(FR) ž. Jaroslav BrečkaBrečka Jaroslav
14.MOULA, 6, hnědák, val.Magnus(POL)-Miss Mistery Petr TůmaUhl Jiří
15.RUBÍN, 12, hnědák, val.Latén-Rubi Martina RůžičkováRůžičková Martina
16.TIUMEN(POL), 13Beaconsfield(GB)-Toskanella(POL) ž. Josef Váňa st.Váňa st. Josef
17.LAMBRO(IRE), 9, hnědák, val.Milan(GB)-Beautiful Tune(FR)ž. Mark GrantMann Charlie J.
PNAMARAGON, 9, hnědák, val.Rainbows For Life(CAN)-AmadaraMartin LiškaPoles Pavel
PNZULEJKA, 9, hnědka, klisnaMagnus(POL)-Ztracená Nadějež. Josef BartošZobal František
ZNNIKAS, 9, hnědák, val.Scater(POL)-Nika ž. Dušan AndrésPopelka Stanislav
ZNPEINTRE ABSTRAIT(IRE), 8, ryzák, val.Peintre Celebre(USA)-Prairie Runner(IRE) ž. Lukáš MatuskýHolčák Radek
ZNTER MILL, 8 A 1/2, bělouš, val.Mill Pond(FR)-Terezie ž. Michal KöhlNovák Antonín

Čas: 09:08,25, Mezičasy:
Výrok: TUHÝ BOJ-3/4-13-1-3-6-5-krk-4 1/2-krk-7-1-daleko-3/4-4 1/4-5-daleko
Majitel: DS Pegas, Trenér: Wroblewski Grzegorz, Chov: Cahu G. Suc.

Orphee des Blins s žokejem Janem Faltejskem vítězí ve 124. Velké pardubické s Českou pojišťovnou

Letošní ročník Velké pardubické znovu lámal rekordy. Do cíle 124. Velké pardubické s Českou pojišťovnou se dostalo neobvykle početné pole koní, aplaudovalo jim rekordních třicet tisíc návštěvníků! Ovšem královnou rekordů se stala vítězka Orphee des Blins – jediná klisna historie dostihu s čistým hattrickem. Stala se první klisnou, která dokázala v nejstarším a nejtěžším dostihu kontinentální Evropy zvítězit třikrát v řadě. Hattrick mezi klisnami doposud měla jen Lady Anne, která vítězila na konci 19. století. Její tři triumfy ale nebyly v souvislé řadě…

Byl to ale souboj do posledních metrů. Orphee des Blins ho nakonec zvládla, i když očekávaný triumf dvanáctileté hnědky letos rozhodně nebyl dominantní. Svěřenkyně Gregorze Wroblewského dle svého zvyku odvodila celých 6900 metrů, ale v závěru se musela popasovat s tvrdým nástupem Al Jaze. „Orphee byla chladnější a zaplaťbůh, že tam byl Marcel (Novák – pozn. redakce) s Kasimem, který to před Taxisem trochu rozjel,“ přiznal trojnásobný vítěz Velké pardubické žokej Jan Faltejsek. Ten nezapomněl poděkovat celému realizačnímu týmu trenéra Gregorze Witolda Worblewského a vyseknul také poklonu pardubickému závodišti. „Tato dráha by snesla anglická či francouzská měřítka, byla připravená skvěle.“

Opakovaný start a obávaný Taxis
Slavný dostih byl kvůli nesrovnalostem na startu zahájen až na druhý pokus a hned od začátku celému poli jako obvykle vévodila Orphee des Blins. Ta také jako první překonávala obávaný Taxisův příkop. Na něm skončily naděje trojice Zulejka – Nikas – Amaragon.

Orphee ve vlastním tempu a boj Martiny Růžičkové
Zatímco dvojnásobná šampionka pokračovala ve vlastním tempu na špici, na druhém konci statečně bojoval Rubín, jehož jezdkyně Martina Růžičková usilovala o premiérové dokončení Velké pardubické. Zkušený dvanáctiletý hnědák valach měl dobrý průběh dostihu a zdálo se, že by dokonce mohl pomýšlet na umístění v první pětce. Nakonec se však nevešel ani do první desítky.

Probuzení Klause a nečekaný útok Al Jaze
Zástupce stáje Wrbna Racing Klaus zažil dobrý závod. Dlouho se vezl na předních pozicích, aby po polovině dostihu začal ustupovat do pozadí. Ale zřejmě šlo o taktický manévr zkušeného Jaroslava Myšky, který po absolvování Anglického skoku znovu zamířil kupředu. Tam ovšem nečekaně vyrazil i Al Jaz. Osmiletý svěřenec Jana Blechy se jako jediný nakonec dokázal udržet s obhájkyní vítězství a nejen to – v cílové rovině se zdálo, že Al Jaz 124. ročník slavného dostihu vyhraje. Ovšem v tu chvíli královna Orphee ukázala bojovné srdce šampiónky a zkompletovala čistý hattrick. Po boji o 3/4 délky.

Ovace
Pravděpodobně poslední dostih kariéry absolvovala dvojice Tiumen – Josef Váňa. Ostřílená dvojice dokončila závod na 16. pozici za frenetického potlesku zaplněných tribun. Ovací se dočkala i Martina Růžičková. Ta konečně spatřila finiš Velké pardubické a završila tak svou bohatou kariéru. Ona i její svěřenec Rubín mohou spokojeně odejít do dostihového důchodu.

Příběh Martiny Růžičkové by se dal nazvat třeba jako „Šestka pro Martinu“. Letošní start ve Velké pardubické byl totiž pro trenérku a žokejku v pořadí šestý a absolvovala jej na koni číslo šest. A konečně to dokázala. Poprvé se „podívala“ do cíle Velké pardubické…

Rekordních 17 koní v cíli
Rekordní byl počet koní, kteří Velkou pardubickou dokončili. Do dostihu odstartovalo dvaadvacet účastníků, pomyslnou cílovou pásku protklo sedmnáct koní. Je to druhý nejvyšší počet koní v cíli v historii Velké pardubické.

Velká pardubická s Českou pojišťovnou je součástí mezinárodního desetidílného seriálu dostihů kategorie steeplechase cross country – Crystal Cup

RÁMCOVÉ DOSTIHY

Zlatá spona tříletých jasnou záležitostí
Souboj nepříliš zkušených koní nabídl zajímavý průběh. Hned od startu totiž tempo udával Spring. A tempo to bylo skutečně dábelské. Polský reprezentant měl ještě 1500 metrů před cílem náskok zhruba 15 až 20 délek, ale poté se před něj s přehledem dostal Marmiton. Svěřenec Radka Holčáka předvedl vynikající výkon a zbytku pole nedal žádnou šanci. Do cíle doběhl nikým neohrožován a jeho žokej Lukáš Matuský potvrdil svou letošní fantastickou formu. Druhým místem překvapila Playmona, třetí pozici obsadil po drtivém finiši Mesi.

Křišťálový pohár míří na Slovensko
Byl to krásný souboj dvou vynikajících koní. Barateusovy šance byly v cílové rovině velké, ale musel se sklonit před uměním slovenského matadora Jaroslava Brečky a jeho Luminatora. Ten se velkou část dostihu držel na posledním místě, ale zhruba 1500 metrů před cílem začal postupovat vpřed, aby poslední proutěnou překážku už absolvoval na špici. Barateus sice statečně bojoval a dokonce to v posledních 200 metrech vypadlo, že zvítězí, ale Luminator nakonec triumfoval o 3/4 délky a potvrdil roli papírového favorita.

Stretton mocně finišoval, ale na vítězství nedosáhl
První crossový dostih v rámci mítinku 124. Velké pardubické s Českou pojišťovnou přinesl zaváhání favorita. Čtyžletý Barakin měl podle sázkových tendencí dostih na 4500 metrů jasně ovládnout, ale po klidném průběhu nedokázal v závěrečném kilometru dostatečné zrychlit a ve finiši sledoval pouze záda dvojice Al Bustan – Stretton. Prvně jmenovaný uhájil těsný náskok a připsal si premiérové vítězství v letošní sezóně. Druhý Stretton měl krásný závěr, ale jeho nástup přišel pozdě. Cenné třetí místo vybojoval Vivat pod Dušanem Andrésem.

Cena Vltavy přinesla mnoho pádů
Cena Vltavy – již klasický dostih v programu Velké pardubické. Každý rok přináší dramatické souboje a každý rok v ní soupeří ti nejlepší překážkoví koně. Letos se největší šance dávaly 5leté Natalii, ale ta nečekaně upadla již na malém vodním příkopu. Na irské lavici ji následovali Handsome Jack a Taras. Do cíle se nepodívali ani Tammy’n Classy nebo Kindly Boy. Cesta tak byla otevřená pro 8letého Zugora, který se včas odpoutal od zbytku pole a v cílové rovině neměl konkurenta. Zvítězil velmi lehce o osm délek

Poplerův memoriál nabídl strhující souboj v závěru
To byl finiš! Desetiletý Shaman a šestiletá Ryana si to rozdali v cílové rovině a publikum v Pardubicích bouřilo. Vítězství nakonec obhájil svěřenec Radka Holčáka – bělouš Shaman po boji o půl délky. Žokej Lukáš Matuský opět odvedl precizní výkon a připsal si druhé vítězství v rámci mítinku 124. Velké pardubické s Českou pojišťovnou. Nicméně Ryana opět dokázala slušný potenciál do budoucna. Třetí místo bral zástupce ze Slovenska – Vandual.

Cena Labe: Mistrovský výkon Dušana Andrése
Dokonale odvedená práce! Jedině tak se dá označit počínání Dušana Andrése v prestižní Ceně Labe. Zkušený žokej vedl v dostihu jednoho ze spolufavoritů – 7letou hnědku Modenu. Ta sice cválala velkou část dostihu na špici, ale před samotným závěrem se polem lehce propadla. Byla to však pouze příležitost k ušetření sil a svěřenkyně trenéra Stanislava Popelky měla díky ní ve finiši nejvíce sil. Dušan Andrés dovedl zástupkyni stáje EŽ Praha do cíle před výborně bojujícím Goscaterem. Favorit Sheron si doběhl pouze pro třetí místo.

Stříbrná trofej přinesla velké překvapení
Měla to být jasná záležitost favorizovaného Gejzira. Ale ten nakonec pouze sledoval parádní show žokeje Josefa Váni mladšího a sedmiletého Fafintadenient. Tato dvojice odvodila celý dostih a v závěru měla ještě dost sil pro zrychlení. Druhý Gejzir (nabízen v kurzu 1,4:1) nedokázal reagovat na strojové tempo vítěze a ukořistil pouze druhou pozici.



Krásné slunečné počasí a velmi kvalitní startovní pole nejen hlavního dostihu, to vše nahrávalo rekordní účasti letošního dostihového mítinku 124. Velké pardubické s Českou pojišťovnou. Na pardubické závodiště letos zamířilo na třicet tisíc návštěvníků.

Oproti loňskému roku se zvýšil také obrat sázkářů. Ti v letošním roce prosázeli 6,4 milionu korun, o 300 tisíc korun více než byl dosavadní rekord z roku 2012. Jen na 124. Velkou pardubickou s Českou pojišťovnou lidé vsadili více než 3 miliony korun. Jedno se ale přeci jen nepovedlo – nikdo ze sázejících „netrefil“ velké pořadí a jackpot ve výši 93 093 korun na pořadí tří koní je převáděn do prvního dostihu nejbližšího dostihového mítinku, tedy do Mostu 18. října.

Možná se tak stalo i díky největšímu překvapení letošní Velké pardubické –druhému místu ryzáka Al Jaze, který byl nabízen v kurzu 77:1 a na umístění jej tipoval jen málokdo. Osmiletý Al Jaz, vedený Josefem Sovkou a připravovaný trenérem Janem Blechou pro stáj Quartis-Zámecký vrch, v samém závěru Velké pardubické sahal po vítězství. Mohl se zapsat jako ten, kdo přerušil vítězné tažení klisny Orphee des Blins.