Vrcholem dostihového víkendu je závěrečná kvalifikace na Velkou pardubickou

11. září 2024

Zatímco v minulých letech bývalo zvykem, že oba víkendové dny patřily pardubickým dostihům jen při mítinku Velké pardubické, letos můžete na pardubickém závodišti strávit kompletní víkend také v polovině září. V sobotu 14. září se totiž odběhne sedmička dostihů včetně závěrečné kvalifikace na Velkou pardubickou, v neděli 15. září se mohou diváci těšit hned na devítku dostihů, z nichž většinu tvoří roviny.

IV. KVALIFIKACE NA 134. VELKOU PARDUBICKOU SE SLAVIA POJIŠŤOVNOU

Protože předchozí kvalifikace přinesly jen minimum pádů, nezbývá mnoho koní, kteří by na poslední chvíli honili splnění kvalifikačních podmínek. Většina potenciálních účastníků Velké pardubické tak vynechává pouhé čtyři týdny před jejím startem Velkou cenu města Pardubic – Euro Equus – IV. kvalifikaci na 134. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou.

To ovšem neznamená, že by mezi desítkou koní na startovní listině chyběla zajímavá jména. Na startu bude trojice koní, která se vešla mezi pětici nejlepších v červnové kvalifikaci, které se konala na o 600 metrů kratší distanci. V ní po vítězství sahal svěřenec Josefa Váni staršího Aeneas (ž. Bartoš), jehož o pouhý krk tehdy udolal vítězný Korfu. Specialista na dráhu v Lysé nad Labem, na níž získal sedm vítězství, každopádně znovu potvrdil, že zaběhnout dokáže i v Pardubicích. Vždyť už před třemi lety suverénně ovládl Cenu Labe. Otazníkem je spíše jeho vytrvalost, zvlášť v případě očekávané měkké půdy. Ve čtyřech startech na distanci 5800 metrů se totiž jen jednou vešel na tabuli, a to jako poslední ze čtveřice dokončivších koní.

V červnové kvalifikaci překvapivě čtvrtý High In The Sky (Vyhnálek) poběží takto dlouhý dostih vůbec poprvé. Jeho o rok starší polobratr Godfrey, který letos zvítězil v květnové kvalifikaci, šel ale právě s metry navíc nahoru. Hned za svěřencem Dalibora Töröka se v červnu dostal do cíle třináctiletý veterán Star. Svěřenec Hany Kabelkové tehdy volil defenzivnější taktiku, zatímco v květnové kvalifikaci nastoupil krátce po vyběhnutí na trávu, a i když ho v závěru chytila dvojice soupeřů, v nabité konkurenci předvedl výborný výkon. Tehdy ho poprvé vedl žokej Ondřej Velek, který se vrací do jeho sedla.  

Druhý kůň z Velké pardubické 2020 Player (ž. Novák) v prvních dvou letošních kvalifikacích skončil až desátý. Dlouholetý člen krosové špičky se tedy bude snažit dokázat, že ještě nepatří do starého železa. O něco lépe si ve dvojici letošních kvalifikací vedl slovenský Kaiserwalzer (ž. Matuský), když v nich skončil shodně sedmý. Do jeho sedla se vrací žokej Lukáš Matuský, s nímž získal obě překážková vítězství, z nichž to druhé vybojoval před třemi lety právě v závěrečné kvalifikaci.

Druhá polovina startovního pole kvalifikační podmínky pro start ve Velké pardubické splněné nemá. Mezi ně patří druhý ze slovenských hostů Enjeu d’Arthel (ž. Cagáň), který si pardubický kros vyzkouší vůbec poprvé, ale dvakrát dokončil největší francouzský překážkový dostih Grand Steeple-Chase de Paris. U nás končil druhý v posledních dvou edicích Prvomájové steeplechase, když ho v obou případech porazil Aeneas. Vítězstvím z kvalifikace se může pochlubit tréninkový druh Stara Del Rey (ž. Kratochvíl). Srpnový comeback po více jak dvouleté pauze pro něj ovšem skončil pádem.

Zbylá trojice se mezi špičkou zatím výrazněji neprosadila. Godsalino (Neprašová) nicméně ukázal zlepšení třetí příčkou v červnovém dvojkovém krosu. Zarate (ž. Kocman) dosud v Pardubicích startoval především v handicapech třetí a čtvrté kategorie, v nichž pravidelně sbíral umístění. To Cayras Star (Borč) v posledních pěti startech na dotaci nedosáhl, přičemž na dráhu se vrací po bezmála dvouleté pauze.

RÁMCOVÝ PROGRAM

V rámci sobotního programu se odběhne také čtveřice dostihů II. kategorie, které můžeme označit za předzkoušky rámcových dostihů Velké pardubické.

Odpoledne zahájí „sprinterská“ Cena Arnošta z Pardubic podporovaná Dopravním podnikem města Pardubice a.s. – Cena Irakliona (3300 m), v níž se znovu utkají druhý a třetí z Červnové cross country Válečníka Mr Zuru (ž. Matuský) a Angkor Wat (ž. Odložil). Následuje Cena Catering Melodie (5200 m), v níž se na vítěznou vlnu bude snažit vrátit Coupstar, který minule svého stálého žokeje Jana Faltejska ztratil při překonávání Irské lavice z opačné strany. Čtyřletým krosařům je určena Cena Hospodářské komory České republiky (4200 m), v níž se utká hned trojice koní, která už letos pardubický kros vyhrála. Konkrétně jde o Dalibora (ž. Myška), George Of Beaumonta (ž. Faltejsek) a Calilahi (ž. Odložl). V roli favorita Ceny deníku Právo (4500 m) s největší pravděpodobností odskočí Fort Medoc (ž. Faltejsek), který v žádném ze sedmi životních startů nepoznal přemožitele.




NEDĚLNÍ PROGRAM

V neděli tvoří většinu programu roviny. Těch se odběhne hned šest a nabízejí početná pole. Za zmínku stojí především supervytrvalecká Cena společnosti Mikrop Čebín (III. kat., 2900 m), v níž se po čtyřměsíční pauze vrátí na dráhu loňský dvojnásobný jedničkový vítěz Vévoda (ž. Andrésová).

Vrchol programu se nicméně odběhne nad proutěnými překážkami. Je jím totiž Letní cena města Pardubic (II. kat., 3200 m), v níž loňské suverénní vítězství bude obhajovat Pomella. Svěřenkyně Vladimíra Vinklárka ovšem bude sezónu teprve zahajovat a do jejího sedla se premiérově vyhoupne Oleksandr Ryzhak, který čeká na první vítězství na českých drahách. Otazník ohledně aktuální formy visí rovněž u Don‘t Dreama (ž. Faltejsek). Loňského grupového vítěze z Merana totiž v jediném letošním startu potkal pád. Na start míří také na rovinách jedničkoví Willemine (ž. Tůma) a Ganibet (ž. Odložil), kteří nad proutěnkami slušně debutovali při srpnovém pardubickém dnu.




ČASOVÝ HARMONOGRAM

První ze sedmi sobotních dostihů odstartuje ve 13:00 hodin, zatímco o dva dostihy bohatší nedělní program bude zahájen už ve 12:25 hodin. Kdo se nedostane přímo na závodiště, může vše podstatné sledovat prostřednictvím přímých přenosů České televize. Sobotní přenos startuje na programu ČT sport ve 14:20 hodin, nedělní přenos pak v 15:30 hodin. Kompletní program nabídne iVysílání České televize.