Popinjay si v Ceně Vltavy došel pro třetí letošní vítězství

Tradiční součástí velkopardubické neděle je už od roku 1909 – byť s přestávkami a drobnými změnami – Cena Vltavy. V posledních letech se běhá jako Cena hejtmana Pardubického kraje. V historii v tomto dostihu zvítězilo i několik budoucích vítězů Velké pardubické – například Charme Look, No Time To Lose nebo v 90. letech Peruán. V roce 2024 dostih ovládl osmiletý ryzák Popinjay vedený žokejem Janem Kratochvílem.

V letošním roce do dostihu pro pětileté a starší koně na 4500 metrů odstartovalo osm koní. Popinjay připravovaný centrálou Vocáskových nedaleko Pardubic byl sázkovým favoritem před vítězem červnové kvalifikace Korfu a Fort Medocem. Hned po startu šel do čela ovšem někdo zcela jiný – Averis vedeným žokejem Jaroslavem Myškou. Nasadil poměrně ostré tempo, Popinjay se ale držel v závěsu. Aktivně šel i Korfu, ale po prodlouženém Taxisu jej jeho žokej Jan Faltejsek zastavil. Problémy měl na třetí překážce před cílem bělouš Boule de Neige, které s žokejem Josefem Bartošem potkal pád, který přečkali bez následků. Na dalším steeplechase skoku byl už vpředu Popinjay, který doslova utekl soupeřům. Do cíle s velkým odstupem za ním přiběhl Fort Medoc (ž. Ondřej Velek), potom Sasiro (ž. Jakub Kocman), No Risk No Fun (ž. James Best) a na pátém místě Stormmy, v jehož sedle zraněného žokeje Martina Lišku střídal Adam Čmiel.

„Popinjay je hodně, hodně třídový kůň. Je si naprosto jistý, umí vystřelit dopředu. Pan Vocásek z něj udělal výborného krosaře,“ chválil svého koně Jan Kratochvíl, který vyhrál už svou třetí Cenu Vltavy. Realizační tým pak prozradil, že příští rok chtějí s Popinjayem zkusit kvalifikaci na Velkou pardubickou.

foto: Jiří Bauer

1. POPINJAY(FR), 8 val s ž. Jan Kratochvíl Vocásková Helena
2. FORT MEDOC(FR), 5 val ž. Ondřej Velek Tůma Pavel
3. SASIRO, 5 val ž. Jakub Kocman Poles Pavel
4. NO RISK NO FUN(GER), 6 val ž. James Best Lempochnerová Veronika
5. STORMMY, 5 val s ž. Adam Čmiel Liška Martin
6. AVERIS, 7 val ž. Jaroslav Myška Mimra Zdeněk
Z KORFU(FR), 9 val ž. Jan Faltejsek Faltejsková Alžběta
PN BOULE DE NEIGE(FR), 6 val b ž. Josef Bartoš Váňa st. Josef

Čas: 05:57,05, Mezičasy:
Výrok: ZADRŽENĚ-7-11-2-12-3/4
Majitel: DB LOGISTIC s.r.o., Trenér: Vocásková Helena, Chov: Haras de la Perelle