Dostihy pro klisny v extrémně náročných podmínkách vyhrála Sardinie

říjen 2024

Prudký déšť a vítr znepříjemnil šesti klisnám průběh Ceny společnosti VCES a.s. – Ceny Laty Brandisové. S těžkými podmínkami si nejlépe poradila pětiletá ryzka Sardinie, kterou od začátku dostihu na špici startovního pole vodil žokej Jan Faltejsek.

Start do dostihu dlouhého 4200 metrů byl velmi vlažný, nikomu se nechtělo jít dopředu, a tak bylo tempo velmi pomalé. Roli lídra na sebe vzal Jan Faltejsek v sedle Sardinie a pod jeho vedením se začalo zrychlovat až v druhé polovině dostihu. Na špici se vedle Sardinie po celou dobu pohybovala obhájkyně loňského vítězství Babilonia, která ho ovšem získala až po diskvalifikaci některých svých soupeřek, když jejich jezdci neobjeli točný bod. Až při výběhu na trávu se dopředu posunula Manorie s žokejem Janem Odložilem a v cílové rovině pak Sardinii prohnala. Vítězka z června si ale výhru nedala vzít a potvrdila svou roli sázkové favoritky dostihu.

„Byl to takový motokros,“ komentoval těžké podmínky především v oranicích žokej Jan Odložil. „S Manorií se udělalo dost práce. Je taková chtivější, potřeboval jsem ji schovat vzadu. A povedlo se.“

Naopak Jan Faltejsek podle svých slov věděl už před dostihem, že bude muset jít dopředu hned od startu. „Věděl jsem, že tam asi nebude žádný lídr. Ze začátku to vůbec nebylo i kvůli počasí komfortní. Ale šel jsem dopředu a soustředil se jen na sebe,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

Za touto dvojicí se umístily Askerana (ž. Ondřej Velek), Kamaxi (Daniel Vyhnálek) a Kubera (žk. Tereza Polesná). Babilonia (ž. Jakub Kocman) výsledkovou listinu uzavřela.


1. SARDINIE, 5 kl ž. Jan Faltejsek Faltejsková Alžběta
2. MANORIE(FR), 6 kl ž. Jan Odložil Popelka Stanislav
3. ASKERANA, 5 kl ž. Ondřej Velek Kabelková Hana
4. KAMAXI(IRE), 5 kl j Daniel Vyhnálek Török Dalibor
5. KUBERA(POL), 6 kl j žk. Tereza Polesná Manová Jana
6. BABILONIA(IRE), 11 kl s ž. Jakub Kocman Lempochnerová Veronika

Čas: 05:57,87, Mezičasy:
Výrok: JISTĚ-3 1/4-1 3/4-1/2-3 1/4-hlava
Majitel: BoKaBau s.r.o., Trenér: Faltejsková Alžběta, Chov: Vocásek František

foto: Hana Vytopilová