1875

PořadíJméno koně, stáří, barva, pohlavíPůvodJezdec
1BRIGAND 5l.hnědák,val.Buccaneer-Crafton LassHerbert George
2GOLD STAR 5l.ryzákChevalier d´Industrie-Gold. PippinAuersperg W.
3IGNATZ 6l.hnědákDonny Brook-Lady PittHanreich I.
4WINDSBRAUT 6l.ryzkaBlair Athole-BreezeMetternich Fritz
5NEVERMIND 6l.vraník,val.Neptunio-AstaeaMilne H.
PNCOUNTRY GIRL 4l.hnědkaNorth Countryman-CuckooDeasy
PNLADY BESS 5l.hnědkaBois Rousell-Lady BerthaSayers George
PNNACHTSCHWALBE 6l.ryzkaKing of Diamonds-EvergreenFalkenhausen E.
Výrok: Lehce 2
Čas: neměřen

Druhý ročník byl naplánován na čtvrtek 4. listopadu, ale jelikož mráz učinil dráhu nezpůsobilou, byla Velká odložena na neděli. V sobotu nastala obleva a pršelo, přesto byla dráha v dobrém stavu. Kurs dostihu byl poněkud pozměněn, ale překážky zůstaly stejné jako v roce předcházejícím.

Další nepříjemnosti nastaly, když z původně ohlášených třinácti startujících nakonec nastoupilo na start pouhých osm koní a jezdců. Zvláště neúčast favorizované WIENERIN bylo citelným oslabením startovního pole.

Dostih byl vyhrazen pouze pro koně z Rakouska-Uherska a Německa, na rozdíl od prvního ročníku, který byl otevřen pro koně všech zemí. Tak tomu zůstalo do roku 1879. Následující rok již byl dostih opět otevřen všem.

V osmihlavém poli byli favority NACHTSCHWALBE, IGNATZ a LADY BESS. Je zajímavé, že pozdější trojnásobný vítěz BRIGAND patřil spíše mezi outsidery.

Start byl opožděn z dnes již neznámých důvodů o celé tři hodiny a o dalších deset minut, když se BRIGAND po zkušebním cvalu vrátil do sedliště. Nakonec bylo konečně po třetí hodiny odstartováno. Na startu ztratila klisna NEVERMIND více jak 40 délek, když se v momentě startu otočila. Do čela šla LADY BESS, sledovaná NACHTSCHWALBE a COUNTRY GIRL.

Po překonání prvních překážek koně zmizeli v lesíku, ze kterého se jako první vynořila COUNTRY GIRL, před WINDSBRAUT a LADY BESS. Na zdi, která koním dělala problémy již v úvodním ročníku, měla pád LADY BESS a dostih pro ni skončil. Na následující překážce postihlo totéž COUNTRY GIRL.

V této fázi dostihu se ujala vedení NACHTSCHWALBE a získala menší náskok asi deseti délek, před GOLD STAR, WINDSBRAUT a zbytkem pole, které vedl IGNATZ. BRIGAND celé pole uzavíral.

V tomto pořadí šli koně přes další překážky a podruhé vběhli do lesíka. Po opětném vyběhnutí byli daleko vpředu NACHTSCHWALBE a GOLD STAR.

Potom začal zvyšovat tempo BRIGAND a když na předposledním skoku MACHTSCHWALBE padla, ujal se vedení, které si udržel až do cíle.

BRIGAND zvítězil o dvě délky před GOLD STAR a na dalších místech dostih dokončili ještě IGNATZ, WINDSBRAUT a NEVERMIND.

V sedle vítěze byl žokej George Herbert, který zvítězil i v rámcovém dostihu s koněm Yermack. Ten byl rok předtím ve Velké třetí a je s podivem, že tentokrát běžel pouze rámcový dostih, stejně jako Mlle Schneider a Garsoon. BRIGAND nosil 78,5 kg.


Hnědák BRIGAND se narodil v Uhrách v soukromém hřebčíně hraběte Tassilo Festeticse v Kesthely na Balatonu, v jehož barvách také Velkou pardubickou vyhrál. V sedmdesátých letech 19. století se stal nejúspěšnějším steeplerem v Rakousko-Uhersku. Byl první vícenásobným vítězem Velké pardubické. Jeho trenérem byl John Reeves. Jeho jméno figuruje i na listině vítězů Altes Badener Jagdrennen, kterou pod Fritzem Metternichem vyhrál v roce 1878.