2023

poř.jméno koně, staří, barva, pohlavípůvodjezdectrenérmajitel
1.SACAMIRO, 10
hnědák, valach
Camill(IRE)Sara ž. Jan FaltejsekPetříková EvaJezdecký oddíl Beňov
2.TALENT, 12
ryzák, valach
Egerton(GER)Tavbeccaž. Pavel Složil ml.Kabelková HanaDS Kabelkovi
3.STAR(GER), 12
bělouš, valach
Sternkönig(IRE)St Aye(USA)ž. Marek StromskýKabelková HanaMPL Racing CZ
4.LOMBARGINI(GER)*, 12
hnědák, valach
Enjoy Plan(USA)Lariaž. James BestPopelka StanislavEŽ Praha a.s.
5.KAISERWALZER(GER), 10
tm. hnědák, valach
Wiener Walzer(GER)Kaiserblümchen(GER)ž. Jaroslav MyškaBrečka JaroslavDS Millennium (SVK)
6.LODGIAN WHISTLE, 10
ryzák, valach
Silver Whistle(USA)Lodgia(IRE) ž. Ondřej VelekVáňa st. JosefStatek Chyše-Váňa
7.DULCAR DE SIVOLA(FR), 10
hnědák, valach
Assessor(IRE)Histoire Des Ifs(FR) Josef BorčJirčáková VendulaDiJana Dobšice
8.JET FIGHTER(IRE), 6
hnědák, valach
Jet Away(GB)Bubble Bann(IRE)ž. Sean Francis O’KeeffeMaher PeterDouglas Taylor (IRE)
ZPLAYER, 11
ryzák, valach
Moonjaz(GB)Play Stationž. Marcel NovákKvapilová LenkaNýznerov
ZNROYAL GINO(GER), 10
bělouš, hřebec
It`S Gino(GER)Royal Fong(GER) Adam ČmielŠtangel MariánNýznerov SK (SVK)
PNALPHA MALE(FR), 12
hnědák, valach
Poliglote(GB)Arzuaga(GB) ž. Petr TůmaMaher PeterJonny Adams (IRE)
ZNZATARO, 10
hnědák, valach
Moonjaz(GB)Ztracená Naděje ž. Jakub KocmanPopelka StanislavRamzová
ZNARGANO, 9
ryzák, valach
Lord Of England(GER)Arganta(GER)ž. Martin LiškaLiška MartinMarek Šimák
PNSTUKE(GER)*, 9
ryzák, valach
Jukebox Jury(IRE)Stigma ž. Benoit ClaudicHolčák RadekK-K Metal a.s.
PNMR SPEX(GER), 9
hnědák, valach
Tai Chi(GER)Malatesta(IRE) am. Patrick MullinsUrbánek LubošLokotrans
ZNSANTA KLARA(IRE)
tm. hnědka, klisna
So You Think(NZ)Parade Scene(USA) ž. Jan KratochvílVáňa ml. JosefScuderia Aichner SRL
ZNIMPHAL(POL), 10
tm. hnědák, valach
Golden Tirol(GER)Implikacja(POL)ž. Ludovic SolignacPopelka StanislavZámecký vrch
PNGODFREY(FR), 7
tm. hnědák, valach A1/2
Great Pretender(IRE)Partoutatou(FR)Daniel VyhnálekTörök DaliborDS Pegas

Čas: 09:28,27, Mezičasy:
Výrok: JISTĚ-5-1-9-3/4-daleko-daleko-daleko

Majitel: Jezdecký oddíl Beňov, Trenér: Petříková Eva, Ing., Chov: Hřebčín Napajedla

Koně č.3 SACAMIRO a č.10 STAR byli vybráni k antidopingové kontrole. Dk přešetřila pády koní č.2 ALPHA MALE, č.12 STUKE, č.13 MR SPEX a č.18 GODFREY a pády jezdců Čmiela A., ž. Kocmana J., ž. Lišky M., ž. Kratochvíla J. a ž. Solignaca L a neshledala cizí zavinění. Sankce: tr. Maher P. 2x 200 Kč a tr. Brečka J. 200 Kč za chybějící zaváděcí řemínek u koně č.1 JET FIGHTER, č.2 ALPHA MALE a č.17 KAISERWALZER (DŘ § 340), ž. Stromský M. odnětí licence na 1 dostihový den, tj. 28.10.2023 za nesprávné použití bičíku (kůň byl opakovaně pobízen bičíkem údery častěji jak jednou za tři cvalové skoky DŘ § 316 – DU 18/cc).

Stav dráhy: 3.4 (dobrá)


Desetiletý hnědý valach Sacamiro z Jezdeckého oddílu Beňov splnil roli favorita a jistě zvítězil ve 133. ročníku Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Žokej Jan Faltejsek tak rozšířil počet svých vítězství v tomto dostihu na šest.

Na start dostihu se vydalo osmnáct koní, za největší favority platili Sacamiro, Argano, loňský obhájce Mr Spex a předloňský vítěz Talent. Hromadný karambol přišel na Taxisově příkopu, kde skončily naděje sedmi koní – Alpha Male, Argano, Royal Gino, Godfrey, Zataro, obhájce vítězství Mr Spex, fatální zranění utrpěl devítiletý valach Stuke. Player byl kvůli problémům se třmeny zastaven u Irské lavice.

Tempa se ujal žokej Ondřej Velek s Lodgian Whistlem následovaný Kaiserwalzerem, který měl v sedle Jaroslava Myšku. Tempařů se držel favorit Sacamiro s žokejem Janem Faltejskem. Problém dělali jezdcům volní koně, ovšem podíl na pádu francouzského žokeje Solignaca z Imphala na živém plotu s příkopem nikdo neměl. Na dropu vystřídal vedoucího Lodgian Whistla slovenský Kaiserwalzer, na chvostu prořídlého pole koní se držel Jet Fighter s irským žokejem O´Keeffem.

Myška se pak rozjel k velké sólo jízdě a roztrhal zbylou skupinu. Poslední skokanská chyba přišla na Havlově skoku. Udělala ji jediná klisna na startu Santa Klara, z jejíhož sedla se poroučel žokej Jan Kratochvíl. Při výběhu na travnatý ovál se zbylí favorité sešikovali k sobě. Jako první skákal poslední proutěnku Star a zdálo se, že jeho žokej Marek Stromský je blízko snu o vítězství, a navíc na bílém koni. U bariéry ale přeřadil na vyšší rychlostní stupeň favorit Sacamiro, kterého žokej Jan Faltejsek dopilotoval do cíle vítězně. Vedoucího Stara pak ještě přespurtoval Talent s Pavlem Složilem. Do cíle se pak na dotovaných místech dostali ještě Lombargini (ž. Best), Kaiserwalzer, (ž. Myška), Lodgian Whistle (ž. Velek) a Dulcar De Sivola (Borč), na osmém místě pole uzavíral irský Jet Fighter.


RÁMCOVÝ PROGRAM

V atmosféře netrpělivého očekávání 133. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou se na Pardubickém závodišti běželo dalších šest dostihů. Některé z nich jsou považovány za předstupně legendárního dostihu. V Ceně Vltavy i v Ceně Labe kraloval žokej Jaroslav Myška, v Ceně České asociace steeplechase udržitel neporazitelnost čtyřletý ryzák Fort Medoc.

Ceně Lesů České republiky – Ceně Labe na 5200 metrů byl sedmiletý ryzák stáje HC Amphora-Hora Sexy Lord. Svěřenec trenérky Martiny Růžičkové letos oba své pardubické starty proměnil ve vítězství, a tak nebylo proč měnit jezdce. Téměř stylem start-cíl ryzáka skvěle provedl žokej Jaroslav Myška. Druhému Čáryjapeovi s Adamem Čmielem nadělili dvanáct délek. Za nimi doběhla Yara (ž. Lovén), String (ž. Velek) a Godsalino (ž. Kocman).

Jaroslav Myška do dostihu šel vítězně naladěn, protože jen několik desítek minut předtím zvítězil i v Ceně hejtmana Pardubického kraje – Ceně Vltavy. Tentokrát to bylo v sedle svého pětiletého valacha majitele Zbyňka Englice Un Reve Dautomne, kterého připravují s manželkou Štěpánkou. Možná jim napomohla i minela dvou zkušených jezdců u Vernerova skoku. Vedoucího Aenease navedl žokej Jan Kratochvíl na špatný skok a stejnou chybu udělal i žokej Ondřej Velek v sedle Averise. Myška tak mohl posunout Un Reve Dautomne na špici a zadrženě zvítězit. „Děkujeme majiteli, že na koně nespěchal. Doteď chodil roviny, skáče prvním rokem. Snad bude svému majiteli dělat stejnou radost jako Evžen,“ doufá šampion českých překážkových jezdců Jaroslav Myška. Druhý doběhl Bilbo d´Assault (ž. Kocman), za nimi pak Beau Fixe (ž. Solignac), Greek Dessert (ž. Faltejsek) a Cuwall (ž. Lovén).

Žokej Jan Faltejsek v Ceně Vltavy vypadl ze sedla Korfu a zřejmě nadělal pár vrásek trenérce pozdějšího vítěze Velké pardubické Evě Petříkové, hned v dalším dostihu byl ale Honza zpět a vyhrál s valachem stáje DS Pegas Quart de Garde Poplerův memoriál skupiny SOMI. Osmiletý hnědák připravovaný trenérem Danielem Törökem navázal na své zářijové vítězství. V tomto krátkém krosu za vítězem doběhl slovenský Mr Zuru (ž. Kocman) před Lianelem (ž. Best), který v Poplerově memoriálu zvítězil vloni. Tabuli doplnili Mediciman (ž. Velek) a Lad In (ž. Složil ml.)

Jan Faltejsek si v den Velké pardubické připsal hattrick, protože kromě 133. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou a Poplerova memoriálu skupiny SOMI zvítězil i v Ceně společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. – Ceně ČASCH. S Fort Medocem udrželi neporazitelnost, šestý start tohoto ryzáka proměnili v šesté vítězství. V dostihu pro čtyřleté doběh raz-dva tak berou koně žlutomodrých barev majitele Jiřího Charváta, druhý totiž doběhl Chittussi s Pavlem Složilem ml. v sedle. Oba koně připravuje trenér Pavel Tůma. „Fort Medoc zůstane v Pardubicích, kde se mu nadmíru daří,“ naznačil další směřování skvělého ryzáka žokej Faltejsek. V kontaktu na třetím místě doběhl Stormmy se svým trenérem Martinem Liškou v sedle před Sasirem (ž. Kocman) a Conspirationist (ž. Solignac).

Dostih vypsaný pouze pro klisny, tedy Cenu společnosti VCES a.s. – Cenu Laty Brandisové, ovládla stylem start-cíl Ztracenka. Ovšem její tým se z vítězství dlouho neradoval. Žokej Petr Tůma spolu s dalšími třemi jezdci minul točný bod a všichni byli diskvalifikováni. Vítězkou se tak stala „druhá“ v pořadí Babilonia, kterou kurzem provedl ž. Jakub Kocman. Pro desetiletou klisnu to byl poslední dostih před odchodem na odpočinek. „Je to stará bába, ale udělala pro mě moc. Mám ji rád,“ přiznal Jakub Kocman. Aby taky ne. V jejím sedle totiž Jakub dosáhl na padesáté vítězství v kariéře a získal titul žokeje. Babilonii pro stáj VL Racing Syndikát připravuje trenérka Veronika Lempochnerová. Po diskvalifikaci Ztracenky, Alegorie (ž. Lovén), Ironiky (Vyhnálek) a Sheby Love (ž. Novák) za Babilonií na tabuli už zůstaly jen dvě klisny – Cosmic Magic (ž. Složil), která původně doběhla pátá, a Swan Princess (Čmiel), která před verdiktem komise doběh uzavírala.

Jediným dostihem nižší kategorie byl trojkový Pohár BICZ holding 2023. Na vítězství útočil minule vítězný Regtime s Pavlem Složilem ml., na hnědáka ze stáje DS Pegas High In The Sky s Danielem Vyhnálkem v sedle to ale nestačilo. „V Poháru BICZ sice běhají poměrně často stejní koně, ale taktika se tomu uzpůsobit nedá. V Pardubicích to má náš valach rád,“ řekl trenér vítěze Dalibor Török. Hnědák je polobratrem Godfreye, který šel stejnou cestou a který se letos postavil na start Velké pardubické. Na třetím místě doběhl Renasi (Novák ml.) před Lastienem (ž. Kocman) a Kifaayou (Neprašová).