2010

Pořadí
Jméno koně,
stáří, barva, pohlaví
Původ
Majitel
Jezdec
Trenér
1 TIUMEN(POL) 9l.hnědák,val. Beaconsfield(GB)- Toskanella(POL) Köi Dent ž. Josef Váňa st. Váňa st. Josef
2 AMANT GRIS(FRA) 11l.bělouš,val. House Rules (USA)- Amande Praline(FR) Stáj hřebčín Albertovec ž. Marek Stromský Holčák Radek
3 SIXTEEN(FR)  10l.bělka Rainbows for Life(CAN)-Semantica(FR) Jaroslav Bouček Buc-Film ž. Josef Bartoš Váňa st. Josef
4 MANDARINO 9l.tm.hnědák,val. Bin Shaddad(USA)-Měsť(SU)   ž. Jaroslav Myška Popelka Stanislav
5 TEVIOT  7l.ryzák,val. Regulus-Thessalonike   ž. Luboš Urbánek Janda Jiří
6 LIRAIN  9l.ryzák,val. Rainbows for Life(CAN)-Licitace Stáj Luka-trdelnik.com ž. Josef Váňa ml. Váňa st. Josef
7 ASPIRANT(POL)  7l.hnědák,val. Camera(IRE)-Aspiracja(POL)   ž. Jan Faltejsek Holčák František
8 KOBUZ(POL)  8l.č.hnědák,val. Tioman Island(GB)-Koneksja(POL) Jasna Libor Šimůnek Váňa st. Josef
9 LAKREG  10l.hnědák,val. Regulus-Lakonka Bell Metal Martin Liška Minaříková Jana
10 JUVENTUS(POL)  11l.ryzák,val. Royal Court(IRE)-Julietta(POL)   ž. Jan Korpas Váňa st. Josef
11 BEJRUT(POL)  9l.tm.hnědák,val. Who Knows(IRE)-Bella´s Görl(GER)   ž. Pavel Kašný Janda Jiří
12 MR BIG(IRE)  9l.ryzák,val. Eurobus(GB)-All A Struggle(IRE)
Mark Hunter & Hugh Villiers
ž. Noel Fehily Mann Charlie J.
Z JUNG(POL)  10l.tm.hnědák,val. Alywar(USA)-Jurata(POL)   ž. Bohuslav Mátl Baštová Pavlína
Z IL EN REVE(FR)  12l.hnědák,val. Denham Red(FR)-Itaparica(FR)   Pavel Složil st. Theimer Milan
PN LIGRETA  10l.ryzka Sectori(USA)-Ligbara
Farma Santov Hrbáček
Lucie Baluchová Hrbáček Vít
ZN VALLDEMOSO  6l.ryzák,val. Mill Pond(FR)-Valdivia DS Sendy Ostrava Neuvirt ž. Dušan Andrés Uhl Jiří
ZN BREMEN PLAN(POL)  7l.hnědák Enjoy Plan(USA)-Bremen Rose(USA)   ž. Jiří Kousek Holčák Radek
ZN RUBÍN  8l.hnědák,val. Latén-Rubi Stáj Pohoří -Růžičková Martina Růžičková Růžičková Martina
ZN TERESINA(GER) 8l.ryzka General Assembly(USA) – Tsarina(GER)   ž. Marcel Novák Zobal František

Nestartovali: BAGGIO(POL)
Čas: 09:03,73, Mezičasy: ()
Výrok: TUHÝ BOJ nos-3 1/4-2 1/4-3 3/4-3/4-daleko-4 1/4-krk-3 1/4-17-16
Majitel: Köi Dent, Trenér: Váňa st. Josef, Chov: SK Moszna

Proti výsledku dostihu byl podán protest stájí Hřebčín Albertovec pro tísnění v cílové rovině koně č. 20 AMANT GRIS(FR) koněm č. 10 TIUMEN(POL). DK protest projednala a uznala s tím že tísnění nemělo vliv na výsledek dostihu. Složená kauce byla vrácena. Sankce: jezdec Váňa 2 Josef 500 Kč za tísnění v cílové rovině, které nemělo vliv na výsledek dostihu (DŘ §364c)

Průběh závodu

  • Na startu 120. ročníku Velké pardubické České pojišťovny se sešlo devatenáct koní a jezdců. Na start nenastoupil indisponovaný BAGGIO a britského žokeje Kena Whelana, který se zranil v rámcovém dostihu, v sedle outsidera IL EN REVE nahradil Pavel Složil.
  • Favoritů s velkou šancí na úspěch bylo šest, jmenovitě vítězové předchozích ročníků SIXTEEN(ž.Bartoš) a TIUMEN(ž.Váňa, st.), dále velkokarlovičtí BREMEN PLAN(ž.Kousek), AMANT GRIS(ž.Stromský), ASPIRANT(ž.Faltejsek) a nejlepší z domácí produkce MANDARINO(ž.Myška).
  • Šanci měli i TEVIOT(ž.Urbánek), JUNG(ž.Mátl), vítěz poslední kvalifikace VALLDEMOSO(ž.Andrés) a černým koněm pro překvapení byl do nedávna podceňovaný LIRAIN(ž.Váňa, ml.), který po změně majitele naznačil výkonnostní vzestup. S ostatními se až tolik nepočítalo, ale samozřejmě mohl kdokoliv překvapit.
  • Po startu šli na špici BREMEN PLAN, JUNG a TERESINA a takto překonávali první skoky, za polem se s mírným odstupem držela LIGRETA.
  • Taxis skákali jako první BREMEN PLAN, TERESINA, JUNG, MANDARINO a těsně za nimi další. Jediný VALLDEMOSO zde skončil, když nad překážkou katapultoval jezdce příliš vysoko a ten se po doskoku neudržel v sedle a přepadl. Žokej Dušan Andrés zde skončil i před rokem s Hirschem a asi je tato překážka pro něho dočasně zakletá.
  • Na Popkovickém skoku pak RUBÍN po nečistém doskoku zatočil doprava za ostatními a „vysypal“ Martinu Růžičkovou ze sedla.
  • Hned na následující překážce, Francouzském skoku, skončil jeden z velkých favoritů BREMEN PLAN, když koník překážku nesprávně vyhodnotil a jakoby zkoušel každý ze dvou živých plotů překonat zvlášť, jezdce vyhodil ze sedla.
  • V dalším průběhu byli velice aktivní BEJRUT, JUNG, AMANT GRIS, SIXTEEN a LIRAIN, kteří udávali tempo.
  • Na živém plotu vedle Irské lavice měla pád LIGRETA, která pod Lucií Baluchovou cválala opatrně několik délek za polem.
  • Potom se nedělo nic zásadního, pouze JUNG byl ještě před Hadím příkopem svým jezdcem zadržen.
  • Přes další skoky šlo pole za vedení skupinky stále stejných koní, na špici byli ponejvíce BEJRUT, AMANT GRIS, MANDARINO, LIRAIN, SIXTEEN a TEVIOT. Po Velkých zahrádkách byl za lesíkem zadržen IL EN REVE.
  • AMANT GRIS pak vodil přes Velký anglický a Havlův skok a vybíhal již současně s dopředu posunutým TIUMENEM, sledováni TEVIOTEM, SIXTEEN, LIRAINEM na travnatou dráhu. Na Havlově skoku měli problémy BEJRUT a ASPIRANT a ztratili několik délek.
  • První ze tří posledních skoků překonávali koně v pořadí AMANT GRIS, TIUMEN, LIRAIN, SIXTEEN, MANDARINO a TEVIOT.
  • Podobně to vypadalo i na posledním skoku, mírně začal ztrácet LIRAIN.
  • V cílové rovince již o vítězství bojovali pouze AMANT GRIS a TIUMEN a zdálo se, že TIUMEN snadno zvítězí. TIUMEN se dostal do vedení, AMANT GRIS se ale nevzdával a podle bariéry zvyšoval tempo. V jednom momentě se TIUMEN posunul vpravo k bariéře, když měl náskok necelých dvou délek a AMANT GRIS jej musel obíhat.
  • V posledních metrech žokej Váňa přestal koně pobízet a s položenýma rukama se blížil k cíli. AMANT GRIS byl naopak naplno vyjížděn a na cílové metě málem TIUMENA předstihl. Rozdíl mezi nimi byl podle cílové fotografie pouhý nos.
  • Závěr dostihu nebyl zcela korektní, ale přece jen asi vyhrál lepší kůň. Kdyby žokej Váňa „rajtoval“ až do cíle, byl by patrně zvítězil větším rozdílem. Naopak objektivně vzato, kdyby AMANT GRIS mohl pokračovat podél bariéry a nemusel TIUMENA objíždět, kdoví, jak by to dopadlo.
  • TIUMEN se tak stal dvojnásobným vítězem, jeho jezdec, žokej Josef Váňa, zvítězil posedmé jako jezdec a poosmé jako trenér. Ve Velké pardubické startoval již 24x a jeho bilanci budou následovníci jen obtížně překonávat.
  • AMANT GRIS by si již také zasloužil zápis do historické listiny vítězů, předloni přišel o vítězství chybou jezdce, když byl suverénně nejlepším koněm v dostihu, tentokráte měl opět smůlu, ale i druhé místo je skvělé, když se s ním po loňské nepovedené sezóně možná již pomalu přestávalo počítat.
  • Třetí byla neúnavná bojovnice SIXTEEN, čtvrtý stejně jako loni MANDARINO, který opět potvrdil, že jaro je pro něho lepším obdobím, pátý spolehlivý TEVIOT, šestý LIRAIN, který před cílovou rovinkou vypadal na větší úspěch, když do rovinky točil jako třetí a poslední placené místo získal ASPIRANT. Další koně proběhli cílem v pořadí KOBUZ, LAKREG, JUVENTUS, BEJRUT a jako poslední jediný zahraniční zástupce MR BIG.
  • Na posledním skoku ztratila jezdce TERESINA(ž.Novák), když měla na dosah dotované umístění.
  • Ze šestice favoritů čtyři své ambice potvrdili, ASPIRANT byl po chybě na Havlově skoku sedmý a BREMEN PLAN nešťastně skončil, tak jako v květnovém kvalifikačním dostihu na Francouzském skoku.
  • Pátým místem potěšil nadějný sedmiletý TEVIOT, naopak se nepotvrdily zprávy o formě dobré JUVENTUSE, který má zřejmě již svůj zenit za sebou. Vystoupení nadějného VALLDEMOSA, který skončil v úvodu dostihu na Taxisu, se dá těžko hodnotit, patrně by nebyl bez šancí na výborný výsledek.
  • Potěšitelná je také skutečnost, že koně z tuzemské produkce obsadili čtvrté až šesté místo, což je v záplavě kvalitních importovaných koní úspěch, navíc jsou to koně „malých“ chovatelů, ale s „velkým chovatelským srdcem“.
  • Čas dostihu 9:03,73 minuty je druhým nejlepším v historii, když dosavadní rekord SIXTEEN z roku 2008 je 8:58,99.