1886

PořadíJméno koně, stáří, barva, pohlavíPůvodJezdec
1HANNO 4l.hnědákHastings-HoneyFletcher Richard Harry
2FULL CRY St.ryzkaHanstead-MaggieSmith W.
3GOBANG St.hnědák,val.,pol.Ivanhoe-po WorcesterAppleton Peter
PNATHEIST 5l.ryzákKalandor-AdelmaBaltazzi Hector
SNCOLUMBUS 6l.tm.hnědák,pol.Triumph-TorontalEllis H.
SNVALENTIN 5l.hnědákVictorous-MisfortuneEllis J.
Výrok: Tuhý boj nos – 3
Čas: neměřen

Vídeňský časopis Allgemeine Sportzeitung nabízel pod názvem „Pospíchej do Pardubic!“ účast na zájezdu do Pardubic a o Velké pardubické se zde hovořilo jako o Derby steeplerů. Skutečně byl pak z Vídně do Pardubic a zpět vypraven zvláštní dostihový rychlík.

Na startu se sešlo šest koní a jezdců. Podle zatížení byla nejlepším koněm v poli ryzka FULL CRY, která nesla 80 kg a druhým favoritem byl ATHEIST se 75 kg, s Hectorem Baltazzim v sedle. Ostatní nesli 62 kg v případě hnědáka HANNO a další trojice koní shodně 60 kg.

Poprvé se dostihu zúčastnil i třináctiletý valach GOBANG, který byl předtím úspěšný v rámcových dostizích. Na startovní listině byli i vítěz předchozího ročníku Abracadabra, Autumn a Fashioner, ale nakonec zůstali ve stáji.

Po startu všichni absolvovali bez chyby úvodní překážky a vydali se na Taxisův příkop, který skákal jako první GOBANG s Petrem Appletonem v sedle. Pouze ATHEIST jej nedokázal překonat, měl pád a dále nepokračoval.

V dalším průběhu dostihu vzdali ještě VALENTIN a COLUMBUS, takže se o vítězi rozhodovalo mezi zbývajícími třemi startujícími. Po tuhém boji o pouhý nos zvítězil HANNO, před favorizovanou klisnou FULL CRY a tři délky zpět jako třetí proběhl cílem GOBANG.

V sedle vítěze byl anglický žokej Richard Harry Fletcher, který patří dodnes k nejúspěšnějším jezdcům celé historie Velké pardubické. Po několika umístěních se konečně dočkal. Kůň startoval v barvách Ferdinanda von Schosbergera.


Úvodní Dámskou steeplechase za účasti tří koní vyhrál Hector Baltazzi v sedle valacha Beaconsfield.

Po Velké se jako třetí dostih běžely proutky a v poli čtveřice soupeřů zvítězila Sakuntala s jezdcem Rossiterem.

Kunětická steeplechase na 5600 metrů měla na startu jediného koně, valacha Tannhäuser II, který pod Henry Baltazzim přešel úspěšně celý kurs a zvítězil.

V závěrečné Jesničanské steeplechase na 4000 metrů startovala čtveřice koní, v čele s Valentinem a Columbusem, kteří ten den neuspěli ve Velké pardubické. S velkým náskokem zvítězil Lumpáci-Vagabundus s Hectorem Baltazzim, před Valentinem, který několikrát vybočil.