1920

PořadíJméno koně, stáří, barva, pohlavíPůvodJezdec
D1JONATHAN 11l.ryzák,val.Con amore-AlžbětaKozlík Karel
PNBAMBUS 5l.hnědákDunamase-BambinoBaluska M.
SNLANGOUSTE 7l.ryzákForfarshire-Miss LangdenMossner P.
PNHALICS 6l.hnědákCollar-HallingtoniaHoráček Antonín
SNHEKTOR St.ryzák,val.,pol.Magyarád-HannaMachian H.
PNMARANGONA 4l.ryzkaDelaunay-MostohaSyrový J.
Čas: 20:15.00 min.

V poli šesti koní dostih dokončil pouze JONATHAN(Kozlík K.), ale byl diskvalifikován pro nedodržení časového limitu.

Po sedmileté přestávce zaviněné první světovou válkou se rozhodl nově vytvořený Československý Jockey Club urychleně obnovit zanedbanou pardubickou dráhu a uspořádat opět tradiční Velkou pardubickou.

Pro město byl den závodu svátkem a vzdor špatnému počasí se přišlo podívat asi 10 až 12 tisíc osob.

Dostih byl vypsán jako handicap pro čtyřleté a starší koně, s dotací 47.500 Kč. Nejvyšší přípustná váha byla stanovena na 82,5 kg.

Na start dostihu se dostavilo šest koní a jezdců. Nejvyšší zatížení nesl hnědák BAMBUS, 80,5 kg, dále LANGOUSTE 71 kg, JONATHAN 70 kg, HALICS 68,5 kg a nejmenší zátěž nosili MARANGONA a HEKTOR, oba po 60 kg.

Favoritem byl podle mínění odborníků JONATHAN, pro svoji skokanskou spolehlivost. Po startu se nikomu nechtělo na špici a proto bylo tempo značně pomalé. Důsledkem pak byla řada pádů již na prvních skocích.

Již na druhé překážce skočil LANGOUSTE nečistě a způsobil kolizi s HALICSEM, který zastavil a překonal skok až na druhý pokus.

Na Malém vodním příkopu zastavil HEKTOR a dále nepokračoval. Pole koní se rozdělilo na dvě skupiny, v první cválali JONATHAN, MARANGONA a BAMBUS, ve druhé LANGOUSTE a HALICS.

Na Taxisově příkopu vinou pomalého tempa všichni padli, kromě LANGOUSTE, který zastavil již před ním a dostih vzdal.

Jezdec Kozlík nasedl jako první a snažil se s JONATHANEM všem utéci. Pokračovali i BAMBUS a MARANGONA, ale překonali již pouze Irskou lavici a před Popkovickým skokem vzdali.

JONATHAN pak absolvoval další kurs osamocen. V cílové rovince byl diváky silně povzbuzován, ale jeho jezdec klidně vedl koně k cíli a divákům nic netušíc mával.

Po proběhnutí cílem byl však diskvalifikován pro nedodržení časového limitu.

Později se sice ukázalo, že toto rozhodnutí bylo chybné, neboť po přeměření trati v roce 1936 bylo zjištěno, že kurs dostihu je o 500 metrů delší a tím pádem dosažený čas dostačující, ale nikdo se již neměl k tomu, aby rozhodnutí z roku 1920 revidoval a vítězství dvojici JONATHAN-Kozlík oficiálně přiznal.