2005

poř.jméno koněpůvodmajiteljezdectrenér
1.MASKUL(USA), 11Lear Fan(USA)-Hooriah(USA)Nýznerovž. Dirk FuhrmannHolčák František
2.DECENT FELLOW(GER), 10Esclavo(FR)-Domicella(IRE)Dr. Charvátž. Josef BartošVáňa st. Josef
3.LANERET, 9Dunbeath(USA)-Latimeria DS DvorcePavel Tůma 2Olehla Čestmír
4.KEDON, 10Mill Pond(FR)-Kelda (FR)ž. Josef Váňa st.Váňa st. Josef
5.BELOVODSK(UKR), 13Eten(SU)-Bavaria(SU) DS PegasJiří PlzákVítek Roman
6.RED DANCER(FR), 9Red Paradise(IRE)-Majestic Dancer(FR) Wrbna Racingž. Dušan AndrésOlehla Čestmír
7.ASCOT(POL), 8Chef Supreme(USA)-Addis Abbeba(POL)Euroframe-Váňováž. Zdeněk MatysíkMatysík Zdeněk
ZNOSTALGIA(POL), 8Jape(USA)-Norcja(POL) Dr. Charvátž. Jiří KameníčekHolčák Radek
PNREGISTANA(GER), 9Tauchsport(GDR)-Reklame(GDR) Wrbna Racingž. James CrowleyOlehla Čestmír
ZNHASTAVEN(FR), 10Dastaan(FR)-Venus Deesse(FR) ž. Tomáš HurtOlehla Čestmír
ZNCHAILAND, 8Friedland(USA)-Chalinia(POL) EŽ Praha a.s.Martina RůžičkováRůžičková Martina
ZNIRAKLION(POL), 10Jape(USA)-Ibrala(POL)Zámecký vrchž. Radek HavelkaVotava Jaroslav
ZNJACK DE TRAOU LAND(FR), 8Nikos(GB)-Belzebuth(FR)ž. Václav Luka 2, Ing.Váňa st. Josef
ZNODYSEUSZ(POL), 7Jape(USA)-Ombrelia(POL) ž. Marek StromskýZobal František
ZNTAKAGI(IRE), 10Husyan(USA)-Ballyclough Gale(IRE)Just For FunSyndicate (SVK)Jason MaguireMacMahon C.J.
SNLUZCADOU(FR), 12Cadoudal(FR)-Luzenia(FR)A.G.ChappellKeith MercerMurphy Ferdy

Nestartovali: JOINT AUTHORITY(IRE), RETRIEVER(GER)
Čas: 09:11,25, Mezičasy: ()
Výrok: TUHÝ BOJ 1/2-19-9-daleko-daleko-15

Majitel: Nýznerov, Trenér: Holčák František, Chov: Shadwell Estate Company

Na startu 115. Velké pardubické České pojišťovny se sešlo šestnáct koní a jezdců, pro zranění chyběli jeden z favoritů RETRIEVER a anglický JOINT AUTHORITY. Velkým favoritem byla vítězka posledních dvou ročníků REGISTANA, která se měla loučit s dostihovou kariérou. Největšími soupeři jí měli být DECENT FELLOW, NOSTALGIA, stájoví druhové RED DANCER a HASTAVEN a bělouš KEDON, v jehož sedle žokej Josef Váňa stanul na startu Velké již po dvacáté. S MASKULEM se počítalo spíše pro překvapení, neboť v průběhu sezóny na sebe příliš neupozorňoval. Ze zahraničí zde byli ambiciózní ostrovní překážkáři LUZCADOU a TAKAGI.

Po startu šel vpřed RED DANCER a vypracoval si hned několika délkový náskok, vpředu pole byla i REGISTANA. Ta však vzápětí šokovala všechny přítomné pádem na druhé překážce a dostih tak ztratil největšího favorita.
Taxis skákal jako první s menším náskokem RED DANCER, jako druhý HASTAVEN, dále TAKAGI, IRAKLION, MASKUL, KEDON, DECENT FELLOW a ostatní. HASTAVEN skočil dobře, ale jezdec se po několika prvních cvalových skocích neudržel v sedle a skončil na zemi. Na Popkovickém skoku stále s náskokem vedl RED DANCER, jako druhý již skákal JACK DE TRAOU LAND, dále pak TAKAGI, MASKUL, DECENT FELLOW, KEDON, ODYSEUSZ, LUZCADOU a NOSTALGIA. IRAKLION se zřejmě zadrhl na Irské lavici a v těchto okamžicích byl ve středu pole. Zcela vzadu pak cválali LANERET a ASCOT.

RED DANCER odvodil velkou část kurzu. Po překonání desáté překážky, Anglického skoku na protější straně dráhy, ztratil jezdce ODYSEUSZ a na dvanácté, Živém plotu s příkopem vedle Irské lavice, po chybě na doskoku do té doby velmi dobře jdoucí JACK DE TRAOU LAND, který byl v tom okamžiku na druhé pozici. Stále vedl RED DANCER a čelo si kontrolovali MASKUL, TAKAGI, DECENT FELLOW, NOSTALGIA a KEDON.

Na Velké vodě udělal chybu TAKAGI, když nechal v příkopu zadek a jezdec se pak neudržel v sedle, také Martina Růžičková přepadla přes hlavu svého CHAILANDA a skončila v trávě. Vytvořila se šestičlenná vedoucí skupinka. Po překonání Velkých zahrádek byl v čele RED DANCER, ale již společně s ním cválali DECENT FELLOW a MASKUL, těsně za nimi pak IRAKLION, KEDON a NOSTALGIA, s odstupem ještě BELOVODSK, LANERET, LUZCADOU a ASCOT.

Na Velkém anglickém skoku katapultoval svého jezdce IRAKLION a před překážkou zůstal stát anglický LUZCADOU. Dosud vedoucí RED DANCER začal přenechávat aktivitu svěžejším soupeřům. Na Havlův skok již zaváděl vedoucí skupinku DECENT FELLOW, sledován MASKULEM a KEDONEM. Na čtvrtou pozici se zezadu posunul do té doby nenápadný LANERET a RED DANCER byl v těchto okamžicích až pátý. Ještě v oranici před Havlovým skokem byla v dobré pozici pro zranění zadržena NOSTALGIA.

Na trávu vyběhl první DECENT FELLOW, sledován MASKULEM, KEDONEM a LANERETEM. Za nimi pak cválali vyčerpaný RED DANCER, BELOVODSK a ASCOT. DECENT FELLOW vedl ještě na poslední překážce, MASKUL se ho však držel jako klíště a připravoval se na závěrečný finiš. V něm byl nakonec o pouhou polovinu délky úspěšnější a připsal si po triumfu v roce 2002 druhé vítězství v tomto dostihu, tentokrát jej ozdobil i nejlepším časem historie 09:11,2. Dosud nejlepší čas Registany po rychlém průběhu dostihu překonal i třetí Laneret.

Za druhým DECENT FELLOW získal třetí místo LANERET, který v cílové rovince předstihl na posledním skoku zranivšího se KEDONA, jež závěr zcela vypustil, pátý byl veterán BELOVODSK a dostih dokončili ještě RED DANCER a jako sedmý a zároveň poslední proběhl cílem ASCOT.

MASKUL běhá v barvách Stáje Nýznerov. Jeho trenérem je František Holčák, který tímto získal po triumfech Valencia, Libentíny, Rigoletta a Erudita již pátý úspěch. V roce 2002, kdy MASKUL vyhrál Velkou pardubickou České pojišťovny poprvé, jej připravoval syn Radek Holčák. Je zajímavé, že MASKUL ve Velké startoval již popáté – pokaždé s jiným jezdcem. V roce 2001 byl pod Radkem Havelkou sedmý, o rok později pod žokejem Peterem Gehmem zvítězil, v roce 2003 byl se žokejem Jiřím Kameníčkem druhý, v roce 2004 pod žokejem Dušanem Andrésem čtvrtý.
Vítězný německý žokej Dirk Fuhrmann patří k nejlepším překážkovým jezdcům na evropském kontinentě.

Vítěze a umístěné dekoroval kromě zástupců sponzora, pořadatele a autorit našeho turfu také prezident České republiky Václav Klaus.