2018

pořadíjméno koně, staří, barva, pohlavípůvodjezdectrenér
1.TZIGANE DU BERLAIS(FR), 7, hnědák, val.Poliglote(GB)-Boheme Du Berlais(FR) ž. Jan FaltejsekTůma Pavel
2.HEGNUS, 10, hnědák, val.Magnus(POL)-Hespa(SLO)ž. Marek StromskýHolčák Radek
3.STRETTON, 8, hnědák, val.House Rules(USA)-Step ž. Thomas GarnerOlehla Čestmír
4.ZARIF(IRE), 11, ryzák, val.Observatory(USA)-Zariliya(IRE) ž. Raffaele RomanoVáňa st. Josef
5.NO TIME TO LOSE(GB), 9, hnědák, val.Authorized(IRE)-Ballymore Celebre(IRE) ž. Josef Váňa ml.Váňa st. Josef
6.ANGE GUARDIAN(GER), 10, hnědák, val.Banyumanik(IRE)-Ariosa(GER)ž. Jiří KousekVáňa st. Josef
7.BRIDGEUR(FR), 7 A 1/2, ryzák, val.Vendangeur(IRE)-Elbe(FR) ž. Jaroslav MyškaMyšková Štěpánka
8.VANDUAL(SVK), 10, ryzák, hřebecRainbows For Life(CAN)-Viazmaž. Lukáš MatuskýKabelková Hana
9.NIKAS, 13, hnědák, val.Scater(POL)-Nika ž. Andrew GlassonburyUrbánek Luboš
10.PARETO, 11, ryzák, val.Rainbows For Life(CAN)-PůlnocSertash FerhanovPoles Pavel
11.RIBELINO(FR), 10, hnědák, val.Truth Or Dare(GB)-Rilabella(FR) ž. James BestKovář Stanislav
ZARTISTMONTOT(FR), 8 A 1/2, bělouš, val.Dom Alco(FR)-Idylle De Montot(FR)Ondřej VelekŽalud Radek
ZMILERYT(POL), 11, hnědák, val.Snow Kid(GB)-Mikola(POL) Michal KubíkMach Ján
PNTEMPLÁŘ, 11 A 1/2, hnědák, val.Varadero-Tereziež. Felix de GilesNovák Antonín
PNTER MILL, 12 A 1/2, bělouš, val.Mill Pond(FR)-Terezie Jan OdložilNovák Antonín
PNUNIVERSE OF GRACIE(GER), 13, hnědák, val.Pentire(GB)-Ulanowa(GER) Lukáš SloupPopelka Stanislav
PNVAJGAROS, 7, tm. hnědák, val.Rosensturm(IRE)-Vajgara ž. Leighton AspellBrečka Jaroslav
PNVICODY(FR), 9 A 1/2, hnědák, val.Secret Singer(FR)-Idy(FR) ž. Josef BartošPopelka Stanislav
ZNDELIGHT MY FIRE(FR), 8, tm. hnědka, klisnaWay Of Light(USA)-Darmagi(IRE) ž. Niklas LovénBodlák Radim
SNKASIM, 13, hnědák, val.Magnus(POL)-Kasiraž. Martin LiškaKejzlar Přemek

Nestartovali: SZTORM(POL), THEOPHILOS(FR)
Čas: 09:05,56, Mezičasy:
Výrok: JISTĚ-3-hlava-2 1/2-2 1/4-4-13-15-17-18-daleko
Majitel: Dr. Charvát, Trenér: Tůma Pavel, Chov: Lucas Jean-Marc


Vítězem 128. Velké pardubické s Českou pojišťovnu je sedmiletý hnědák Tzigane du Berlais. Nádherným finišem jej k vítězství přivedl žokej Jan Faltejsek, který si tak připsal páté vítězství v legendárním dostihu. Naopak poprvé se z takového triumfu radoval trenér Pavel Tůma, který vítěze připravil pro stáj Dr. Charváta.

Původně na startovní listině figurovalo 22 jmen. Po škrtnutí Theophila a Sztorma, kteří nebyli zdravotně zcela v pořádku, do dostihu odskočilo dvacet koní. Podle očekávání šel dopředu Bridgeur s žokejem Jaroslavem Myškou, na špičce se držel i Tzigane du Berlais. K první kolizi došlo na Taxisově příkopu, kde měla problémy hned čtveřice koní (Ter Mill, Universe of Gracie, Templář a Vicody), na Popkovickém skoku ztratila jezdce jediná klisna v poli Delight My Fire. Ve druhé třetině dostihu Faltejsek s Tzigane du Beralis cválal skrytý v poli koní a ještě poslední skok na začátku cílové roviny překonával na páté pozici. Tzigane du Berlais předvedl neuvěřitelný finiš, když po vnější straně dráhy překonal všechny své soupeře.

Trenér Pavel Tůma v roce 2018 Tzigane du Berlais několikrát z dostihu škrtl kvůli pevnější dráze. Ale jak se ukázalo, i s tím si vítěz Velké pardubické poradil. 

Tři délky za Tzigane du Berlais cílem proběhl teprve v září dohlášený Hegnus. V jeho sedle byl žokej Marek Stromský, který sice vytouženého vítězství nedosáhl, ale i tak může být spokojený. Na třetím místě finišoval Stretton s žokejem Thomasem Garnerem, který do dostihu odskakoval s kurzem 77:1. Teprve za první trojici se seřadili zástupci trenéra Josefa Váni, když Zarif (ž. Raffaele Romano) dokončil čtvrtý před obhájcem loňského vítězství No Time To Lose (ž. Josef Váňa ml.) a Ange Guardianem (ž. Jiří Kousek). Na poslední dotované příčce stejně jako v předchozím ročníku skončil Bridgeur (ž. Jaroslav Myška).
Dokončili ještě Vandual, Nikas, Pareto a Ribelino. Další z účastníků dostihu byli zadrženi nebo nedokončili pro pád, pro Vicodyho bylo zranění bohužel fatální. 

RÁMCOVÝ PROGRAM

Velkopardubický mítink byl ve znamení dvojek. Hned po dvou vítězství si totiž zapsali žokejové Jaroslav Myška, Lukáš Matuský a Jan Faltejsek, dvakrát bodovali i trenéři Štěpánka Myšková, Čestmír Olehla a Stanislav Popelka.

Jako první úspěšný tandem se předvedli hned v úvodu mítinku manželé Myškovi, když jejich Apple´s Kamikaze zvítězil v Ceně firmy Chládek a Tintěra – Cena Jana Kašpara. Pro pětiletého tmavého hnědáka, který dosud startoval pouze ve Francii, to byla pardubická premiéra a hned úspěšná. Od startu cválal na čele startovního pole, které byl poznamenáno několika pády. Také Apple´s Kamikaze několikrát chyboval, vždy se ale dokázal vrátit. Druhý skončil New Finch, třetí String před Kaiserwalzerem a Korneliem.

Druhé vítězství Myškovi získali ve třetím dostihu dne, tedy v Ceně společné století – Ceně ČASCH pro čtyřleté koně. Počtvrté v řadě zvítězil Evžen. I tady se projevila taktika Jaroslava Myšky, který diktoval tempo svým soupeřům. Evžen zvítězil o 9 délek před druhým Father Paulo, o třetí, resp. Čtvrté místo se podělili Mr Spex a Čmelák. Pátá byla Stealing A Win.

Tandemu Lukáš Matuský – Čestmír Olehla se dařilo také dvakrát. Nejprve v dostihu pro klisny, v Ceně společnosti Paragan – Cena Laty Brandisové, splnila roli favorita Poinsettia. Její největší soupeřka Sinndarka byla z dostihu škrtnutá. O vítězství tak Poinsettia bojovala s Apas Rocka, kterou porazila o čtyři délky. Za nimi finišovala Waikita, Rozina a Armitage.

Cenu hejtmana Pardubického kraje – Cenu Vltavy stejně jako v předchozích letech poznamenaly pády. Vyhnout se jim dokázala Izynka, která se po ne příliš povedeném předchozím startu vrátila na vítěznou pardubickou vlnu. „Byl to úplně jiný kůň než minule. Cválala i skákala skvěle. Je to super klisna,“ hodnotil výkon Izynky žokej Lukáš Matuský. Ta využila komplikací favoritů Turduse a Vernois na Irské lavici a suverénně zvítězila o devět délek před běloušem Marcus Aurelius, třetím Rui Faleiro, čtvrtým Quatiki a pátým Modřínem.

Ceně společnosti Nutrin, jediném handicapu nedělního mítinku, zvítězil favorizovaný Lombargini. Do jeho sedla trenér Stanislav Popelka angažoval pozdějšího pětinásobného vítěze Velké pardubické Jana Faltejska. Zvítězili spolu už v srpnu, ze čtyř společných startů byl nejhůře třetí. Na druhém místě doběhl Stigris, který udával tempo dostihu v prvních dvou třetinách dostihu. Třetí dokončil Sottovento před Valtzem a Čerokézem.

Cena společnosti VCES a.s. – Cena Labe bývá označována za malou Velkou pardubickou. Na jejím startu se sešlo jedenáct koní včetně dvou reprezentantů z Francie. Právě francouzský Unbrin de I´Isle byl největším favoritem, v září doběhl čtvrtý v dostihu seriálu Crystal Cpu v Craonu. Už to na jeho vítězství i vypadalo, ale v cílové rovině měl více sil šestiletý Mahony v sedle s ž. Markem Stromským. Pro Mahonyho připravovaného trenérem Stanislavem Popelkou to bylo první vítězství v kariéře. Doposud jeho nejlepším umístěním bylo druhé místo v loňské Ceně Jana Kašpara. Třetí místo patří Playerovi před Power Zarem a druhým francouzským účastníkem Neflier.

Posledním bodem programu před startem Velké pardubické byl Poplerův memoriál skupiny Profireal Group. Překvapivě se v něm prosadil Tiara Man v sedle se Sertashem Ferhanovem. Cválal v čele startovního pole s náskokem, který mu dovolil i drobnou chybu na dropu. Prvenství i tak udržel. Druhý finišoval Medic, za nimi Chrystal Cross, Sturbuck a Lincoln. Vítěze připravuje trenér Radim Bodlák.